Olanda a solicitat oficial Comisiei Europene o misiune suplimentară de stabilire a faptelor în Bulgaria, a informat BNR, serviciul public de radiodifuzine din Bulgaria, citat de Mediapool.

Misiunea este legată de dreptul de veto al regatului asupra aderării Bulgariei la spațiul Schengen, căreia i se opune și Austria.

Țările de Jos se concentrează pe problemele de justiție din Bulgaria, în timp ce Austria are observații cu privire la paza frontierelor. Despre solicitarea unei astfel de misiuni a anunțat, în urmă cu mai bine de o lună, ministrul migrației din Țările de Jos, Eric van der Burg, iar mai târziu și premierul interimar, Mark Rutte, care a subliniat în mod explicit că se aștepta de la aceasta un raport obiectiv, nu unul „îndulcit” despre statul de drept.

Țările de Jos așteaptă o evaluare a ultimelor modificări legislative din Bulgaria, care afectează controlul procurorului general, modificările aduse Comisiei pentru Combaterea Corupției și Confiscarea Averilor Dobândite Ilicit și modificările constituționale pregătite.

Comisia a declarat încă o dată că Bulgaria și România îndeplinesc cerințele pentru aderarea cu drepturi depline la Schengen și o susțin pe deplin.

„Comisia va continua să sprijine dialogul dintre statele membre afectate pentru a se asigura că o decizie va fi luată cât mai curând posibil, inclusiv prin organizarea unei misiuni de constatare a faptelor”, a mai spus aceasta.

Miercuri, în Olanda, urmează să aibă loc alegeri parlamentare anticipate. Potrivit sondajelor, favorit este partidul „Noul Contract Social” condus de Pieter Omtzigh. Acesta este de centru-dreapta și, deși face parte din Partidul Popular European, se opune viitoarei extinderi a UE.

„Pentru Omtzigh, prioritățile sunt de politică internă și cu greu ne putem aștepta la o decizie pozitivă pentru Schengen”, a declarat europarlamentarul Sophia in't Veld de la Renew Europe pentru BNR. Nu este clar care va fi poziția Apelului Creștin Democrat, care potrivit sondajelor este foarte apropiată de Noul Contract Social, a spus Jeroen Lenaers, care este membru și europarlamentar din PPE. Europarlamentarii olandezi din acest grup politic și-au schimbat poziția și deja susțin intrarea Bulgariei. Dar decizia depinde de ceea ce decide partidul în Olanda.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA