Olanda a predat miercuri încă trei avioane de vânătoare F-16 unei facilități de instruire din România, unde piloții și personalul de sol ucrainean sunt învațați să zboare și să întrețină avioanele în luptă.

Olanda a fost una dintre forțele motrice din spatele unei coaliții internaționale care a furnizat Ucrainei avioane F-16 pentru a-și întări apărarea aeriană împotriva invaziei ruse, relatează Reuters.

Danemarca, Olanda și Statele Unite sunt așteaptate să livreze primele dintre zecile de F-16-uri către Ucraina în câteva luni după stabilirea programului de instruire a piloților și donarea avioanelor.

"Sperăm să începem în această vară și sperăm să vedem primele avioane olandeze acolo în toamnă", a declarat ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, după predarea avioanelor în România.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a numit donația un "acord de avans" anul trecut și a declarat că avioanele vor întări apărarea aeriană a Ucrainei și vor ajuta la contraofensiva împotriva forțelor ruse, dar oficialii americani au afirmat în privat că avioanele nu vor schimba jocurile atunci când vor sosi în cele din urmă după luni de pregătire, dată fiind puterea Forței Aeriene Ruse și a sistemelor sale de apărare.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat luna trecută că F-16-urile nu vor schimba situația pe câmpul de luptă și vor fi doborâte de forțele ruse.

Olanda a predat deja opt dintre cele 18 F-16-uri promise facilității de instruire începând cu luna noiembrie. Ei au promis, de asemenea, să livreze un total de 24 de avioane pentru utilizare în Ucraina, primele așteptate să ajungă în a doua jumătate a anului, adăugându-se la livrările anterioare de aeronave de către forțele armate daneze.

Guvernul olandez a anunțat săptămâna trecută că va crește sprijinul militar pentru Ucraina la un total de 3 miliarde de euro în 2024 și a alocat aceeași sumă pentru 2025.

+++

Reamintim că ceremonia de inaugurare a Centrului European de Instruire F-16 (European F-16 Training Center – EFTC) a avut loc pe 13 noiembrie, în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești.

Centrul este un hub internațional pentru instruirea piloților de aeronave F-16 și va facilita creșterea interoperabilității dintre aliați.

Aici vor fi instruiți atât piloți români, cât și piloți ucraineni. Totodată, acesta va contribui la crearea unor standarde operaționale comune și la întărirea capacității Alianței Nord-Atlantice de a face față provocărilor complexe din regiunea Mării Negre și din Europa de Est.

Conform acordului de colaborare, ministerul român al Apărării pune la dispoziție Baza 86 Aeriană, facilitățile de instruire și sprijinul națiunii-gazdă, Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos pun la dispoziție aeronave F-16, iar Compania Lockheed Martin asigură instructorii și mentenanța.