La aproape șase luni de la alegerile generale, extremistul de dreapta Geert Wilders și trei partide de dreapta au convenit miercuri asupra formării unei coaliții guvernamentale, a anunțat Wilders, scrie FAZ.

"Avem un acord", a spus Wilders la Haga. Dar momentan nu este clar cine va fi noul prim-ministru - mai ales că Wilders a renunțat deja la această candidatură. Partidele încă trebuie să cadă de acord asupra unui șef de guvern, a spus Wilders.

Conținutul acordului va fi făcut public după ce vor fi informate grupurile parlamentare.

Din coaliție vor face parte Partidul pentru Libertate (PVV), condus de Wilders, liberalii din VVD, partidul premierului interimar Mark Rutte, conservatorii din NSC, și noul partid al fermierilor BBB, dreapta populistă.

Aproximativ jumătate din componența viitorului cabinet va fi asigurată de experți care nu fac parte din niciun partid politic.

Fostul ministru social-democrat Ronald Plasterk a fost evocat ca un posibil candidat la funcția de prim-ministru. 

La alegerile din 22 noiembrie 2023, Wilders și partidul său antimusulman au câștigat 37 din cele 150 de locuri în parlament, dar are nevoie de cel puțin alte două partide pentru a forma o majoritate. Până acum, celelalte partide au ezitat să se alieze cu extremiștii. Renunțarea lui Wilders la funcția de premier a pavat drumul pentru un acord.