Rezultatul alegerilor din Olanda a avut efectul unei bombe politice în regat.

Geert Wilders și-a atenuat retorica anti-islam în timpul campaniei, preferând să se concentreze pe probleme precum costul vieții, până în punctul în care unii analiști l-au poreclit "Geert Milders" (Geert Blândul), scrie La Libre Belgique.

Rămâne de văzut dacă va reuși să atragă suficient sprijin din partea altor partide politice pentru a forma o coaliție viabilă ca prim-ministru.

Dar ce planifică partidul lui, PVV?

AFP detaliază liniile generale ale programului său electoral, de la înghețarea dreptului la azil la un referendum privind apartenența la Uniunea Europeană, trecând printr-o creștere a producției de petrol și gaze. 

"Mai puțin islam în Olanda"

 "Cu o reducere a afluxului (de solicitanți de azil) și a imigrației în Olanda, islamizarea țării noastre va fi și ea redusă", spune programul electoral PVV.

"Olanda nu w o țară islamică: nu sunt școli musulmane, Coranuri și moschei". "Vrem mai puțin islam în Olanda și vom realiza acest lucru prin: mai puțină imigrație non-occidentală și o încetare generală a azilului".

De asemenea, prevede "interzicerea purtării baticului islamic în clădirile guvernamentale". 

Politică de imigrație restrictivă PVV propune o "înghețare a azilului" și "o politică de imigrație în general mai restrictivă", precum și o derogare de la regulile europene privind azilul și migrația.

Partidul dorește să restabilească controalele la granițele olandeze, respingând solicitanții de azil care încearcă să intre în Olanda din "țările vecine sigure".

Imigranții ilegali vor fi arestați și deportați, iar sirienilor cu permise de azil temporar li se vor revoca permisele deoarece "părți din Siria sunt acum în siguranță". Refugiații care dețin un permis de ședere îl vor pierde "dacă pleacă în vacanță în țara de origine".

Cetățenii UE vor avea nevoie de permise de muncă, iar numărul studenților străini va fi redus, promite manifestul. 

O ieșire a Olandei din UE

PVV vrea "o Olandă suverană, o Olandă responsabilă de propria ei monedă, propriile frontiere și care să-și stabilească propriile reguli".

Prin urmare, partidul respinge orice formă de "uniune politică" precum UE – "o instituție care își însușește din ce în ce mai mult puterea, monopolizează banii contribuabililor și ne impune dictate".

"PVV vrea un referendum obligatoriu pentru Nexit", o potențială ieșire a Olandei din UE.

În așteptarea unui astfel de referendum, Olanda dorește să devină un beneficiar net al fondurilor europene, nu un contributor net.

De asemenea, partidul respinge orice nouă extindere a UE și dorește să-și restabilească dreptul de veto la Bruxelles.

În sfârșit, PVV vrea să scoată steagul european de pe clădirile guvernamentale. "Suntem în Olanda. Aici se arborează doar steagul național".

"Propria noastră țară înainte de orice"

"Principiul nostru călăuzitor este: să acționăm în interesul Olandei și al olandezilor. Propria noastră țară este pe primul loc”.

PVV este "un mare prieten al singurei democrații adevărate din Orientul Mijlociu: Israelul", spune manifestul. "Relațiile cu Israelul vor fi întărite, printre altele, prin mutarea ambasadei noastre la Ierusalim".

Geert Wilders se angajează să închidă reprezentanța olandeză din Ramallah, sediul "autorității palestiniene corupte".

Relațiile diplomatice vor fi întrerupte "imediat" cu țările care aplică legea Sharia și de unde parlamentarii olandezi au primit amenințări cu moartea. 

Climatosceptic

"De decenii suntem speriați cu schimbările climatice (...) Trebuie să încetăm să ne mai fie frică", se arată în manifestul PVV.

Olandezii au cei mai buni ingineri hidraulici din lume și nu este nevoie să intrați în panică cu privire la creșterea nivelului mării, se arată în document.

Manifestul solicită mai multă extracție de petrol și gaze din Marea Nordului și menținerea deschise a centralelor pe cărbune și gaz. "PVV sprijină, de asemenea, construcția rapidă de noi centrale nucleare".

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA