Liderul de extremă dreapta al PVV obține nouă portofolii ministeriale din douăzeci și nouă în noul guvern olandez, inclusiv cel al Azilului și Imigrației. O concensie cu greutate, notează publicația franceză Le Point.

Geert Wilders a obținut un minister cheie pentru partidul său, PVV (Partij Voor de Vrijheid, Partidul pentru Libertate): noul Minister al Azilului și Imigrării din noul guvern olandez. Pentru liderul de extremă dreapta, aceasta reprezintă recunoașterea faptului că tezele sale au fost corecte și vor fi susținute de unul de-al său.

Vorbim, în această etapă, despre Gidi Markuszower cu dublă cetățenie, israeliano-olandeză, în vârstă de 46 de ani, care a fost purtătorul de cuvânt al Likud în Olanda. Noul cabinet va fi condus de Dick Schoof, un fost director al serviciului secret, care nu este afiliat niciunui partid.

Există o anumită logică în alegerile lui Wilders. În Senat, unde a fost ales Gidi Markuszower în 2015, el a prezidat Comisia pentru Imigrare și Azil, precum și Comisia pentru Justiție și Afaceri Interne. Pentru PVV, el este purtătorul de cuvânt pe problemele migrației. În 2010, serviciile de informații olandeze l-au raportat pe Gidi Markuszower drept o figură care prezintă "un risc pentru integritatea Olandei" pentru presupusele legături cu Mossadul.

În negocierile cu ceilalți trei parteneri ai coaliției guvernamentale – liberalii lui Dilan Yesilgöz, conservatorii NSC al lui Pieter Omtzigt  și partidul agrar BBB al Carolinei van der Plas – Geert Wilders obținuse schimbări foarte puternice pentru a înăspri politica olandeză de migrație. Printre principalele măsuri anunțate, cele patru părți au convenit să suspende toate procedurile actuale de examinare a azilului și să accelereze expulzările celor cărora le-a fost respins dreptul la azil.

Controlul la granițele Olandei va fi restabilit în conformitate cu Codul Schengen – controale temporare și reînnoibile din motive de ordine publică. Migranții ilegali vor fi returnați mai sistematic în Belgia și Germania, inclusiv cei care nu au documente justificative valabile.

Pentru a limita admiterea migranților, coaliția guvernamentală intenționează să complice calea către statutul de refugiat. Povara acestei misiuni va fi ajustată, telefoanele mobile vor fi percheziționate, asistența unui avocat va fi limitată și termenele de contestație vor fi scurtate; lista țărilor sigure va fi extinsă; reîntregirea familiei va fi restricționată; necooperarea la expulzare va deveni în sine o "infracțiune pasibilă de pedeapsă".

Geert Wilders pecetluiește astfel o preluare de putere legată de o parte esențială a doctrinei sale. Pentru PVV, obține și alte patru ministere cu drepturi depline, cum ar fi Afaceri Economice, Comerț Exterior și Ajutor pentru Dezvoltare, Sănătate, Infrastructură și Căi navigabile. Obține cinci miniștri adjuncți în domeniile Justiție și Securitate, Relații cu Regatul și Digitalizare, Transport și Mediu și Îngrijire pe termen lung.

La rândul lor, liberalii din VVD, partidul lui Dilan Yesilgöz au obținut Finanțe, Justiție, Apărare, Climat și Creștere Verde. CNVM, la rândul său, obține Afaceri Externe, Ministerul de Interne, Educație și Afaceri Sociale. BBB primește, desigur, Departamentul pentru Agricultură și Locuințe.

Noul guvern olandez este sigur că le va pune probleme serioase partenerilor europeni, chiar dacă numai în timpul negocierilor bugetare. Dar aceasta este o tradiție care exista deja pe vremea lui Mark Rutte. Guvernul olandez va aplica noul pact privind azilul și migrația adoptat de Cei 27, dar va cere o clauză de exceptare. Deputații din Tweede Kamer  (Camera Reprezentanților) vor organiza audieri publice ale miniștrilor înainte de depunerea jurământului programată pentru începutul lunii iulie.

Geert Wilders, la rândul său, a fost la Bruxelles miercuri, 12 iunie, pentru a se întâlni cu ceilalți lideri ai grupului Identitate și Democrație (ID) din Parlamentul European, printre care Marine Le Pen, Matteo Salvini, portughezul André Ventura. PVV a obținut șase europarlamentari, comparativ cu doar unul în 2019.

Alianța dintre liberalii olandezi (membri ai grupului Renew) și Geert Wilders le-a dat frisoane mai multor delegații din grupul Renew, începând cu cea franceză. Valérie Hayer, președinta grupului, a fost totuși mai precaută în exprimarea ei luni, la Bruxelles. Evident, nu se mai pune problema excluderii VVD.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA