Olanda și Suedia, de acord cu aderarea României la Schengen/Haga are rețineri în privința Bulgariei

Austria rămâne momentan singura țară care se opune aderării României la spațiul Schengen. Discuția despre primirea celor trei state va avea loc la Consiliul JAI din 8-9 decembrie.
După mai bine de zece ani de opoziție, Olanda renunță la obiecțiile față de aderarea României la Schengen. Guvernul de la Haga are însă ”preocupări” în legătură cu Bulgaria, scrie AD.nl.
Guvernul olandez a informat vineri Parlamentul despre poziția sa în ceea ce privește aderarea României la Schengen.
Premierul Mark Rutte a declarat, într-o conferință de presă după ședința de guvern de vineri, că decizia de a nu sprijini aderarea Bulgariei nu e una politică, ci bazată pe fapte, scrie DutchNews.nl.
"Guvernul Olandei a decis: Olanda susține aderarea României la spațiul Schengen. România a reușit să răspundă în ultimele săptămâni tuturor solicitărilor autorităților olandeze. Ca urmare a îndeplinirii tuturor condițiilor și tuturor angajamentelor asumate de noi, Guvernul Olandei tocmai a adoptat o poziție pozitivă față de aderarea României la spațiul Schengen”, a precizat vineri pe Facebook eurodeputatul liberal Siegfried Mureșan.
Tot el a anunțat pe Facebook că Guvernul Suediei a reușit să obțină sprijinul Parlamentului și a primit mandat pozitiv pentru a vota aderarea României la spațiul Schengen, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne de săptămâna viitoare:
”Guvernul Suediei a prezentat o analiză obiectivă privind nivelul nostru de pregătire. Pe baza acestei analize, astăzi, Comisia pentru Afaceri Europene a Parlamentului Suediei a dat votul favorabil. Mobilizarea ultimelor săptămâni a fost exemplară. Guvernul Suediei a fost un partener adevărat. Decizia luată astăzi este bună pentru România și este bună pentru Europa”.
Potrivit unor surse diplomatice citate de publicația croată Total Croatia News, la reuniunea ambasadorilor statelor membre UE nu a existat nicio obiecție împotriva propunerii de acceptare a Croației și României în Schengen. Dar ambasadorul olandez s-a opus aderării Bulgariei, iar cel austriac nu a fost de acord cu primirea Bulgariei și României.
Comentarii