Ministerul olandez al Apărării a confirmat că va furniza încă șase avioane de luptă F-16 forțelor armate ucrainene, care se vor alătura celor 18 aeronave de luptă deja trimise într-un centru de antrenament din România, înainte de a ajunge în Ucraina.

Ministerul olandez al Apărării a confirmat luni că va furniza încă șase avioane de luptă F-16 forțelor armate ucrainene, care se vor alătura celor 18 aeronave de luptă deja trimise într-un centru de antrenament din România, înainte de a ajunge la forțele aeriene ucrainene. Guvernul Țărilor de Jos a luat această decizie după ce vânzarea unei duzini din aceste avioane de luptă către operatorul american Draken International a fost anulată, informează publicația argentineană Infobae.

Acordul a fost semnat în 2021, dar acum autoritățile olandeze au dat înapoi, potrivit Ministerului Apărării. "Această vânzare nu s-a concretizat, după care Țările de Jos au oferit companiei Draken posibilitatea de a cumpăra șase F-16, în viitor. Acest lucru s-ar întâmpla în condiții ce rămân a fi stabilite", a adăugat Ministerul olandez al Apărării, care, însă, subliniază că discuțiile cu firma „s-au încheiat”.

"Ministerul Apărării va pregăti șase F-16 suplimentare pentru a livrate în Ucraina. Acest lucru aduce numărul total de avioane F-16 la 24. Superioritatea aeriană a Ucrainei este esențială pentru a contracara agresiunea rusă", a declarat ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, pe rețeaua de socializare X, fostă Twitter. Forțele aeriene olandeze au fost echipate în mare parte cu avioane de vânătoare F-16, care sunt acum înlocuite cu modelele F-35.

Astfel, Amsterdamul folosește aceste avioane de luptă mai vechi pentru a consolida capacitățile aeriene ale Ucrainei și pentru a satisface astfel una dintre principalele cerințe ale Kievului. De luni de zile, Kievul cere furnizarea de avioane de luptă occidentale pentru a putea înfrunta mai bine forțele armate ruse, care invadează parte din țară de aproape doi ani. Țările de Jos sunt unul dintre puținii aliați care au fost deschiși să trimită avioane, în timp ce alții s-au oferit să trimită piloți.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA