Olanda vrea să renunțe la regulile UE privind migrația
Ministra olandeză a Migrației, Marjolein Faber, a notificat oficial Bruxelles-ul că dorește renunțarea la regulile UE în materie de azil, astfel încât Olanda să poată institui "cel mai dur regim privind migranții". CE a confirmat primirea scrisorii.
"Am informat Comisia Europeană că Olanda vrea să renunțe la regulile UE pentru migrație", a scris ea pe rețelele de socializare. "Trebuie să fim din nou responsabili de propria noastră politică de azil".
Anitta Hipper, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, a confirmat miercuri primirea notificării, amintind că pentru acest lucru ar fi necesară modificarea tratatelor europene.
Un opt-out este una dintre modalitățile prin care guvernul de dreapta din Olanda speră să reducă migrația, dar experții juridici spun că este foarte puțin probabil să reușească, scrie DutchNews.nl.
Danemarca și Irlanda au excepții (opt-out) de la tratatele europene în materie de justiție și afaceri interne, precum și pentru Schengen.
Dar pentru Olanda ar fi nevoie de o modificare a tratatelor europene și asta ar fi posibil numai dacă toate cele 27 de state membre vor vota în favoarea acestei măsuri.
Planul a fost anunțat încă din perioada îndelungată a negocierilor privind formarea actualei coaliții, la care participă și partidul de extremă dreapta condus de Geert Wilders.
În acord, coaliția de patru partide spune că va viza "cel mai strict regim de azil din istorie", cu controale mai stricte la frontieră și reguli mai dure pentru solicitanții de azil.
"Planul este considerat exagerat și simbolic, cu șanse mici sau deloc de reușită, deoarece ar necesita modificarea legislației (europene), un pas extrem de sensibil și care ar putea deschide porțile pentru cereri similare”, potrivit Euronews.
Opt-out nu are legătură cu celelalte planuri ale guvernului olandez de a declara o "criză a azilului", care i-ar permite să ocolească Parlamentul și să introducă alte măsuri pentru a opri numărul de noi sosiți.
Una dintre măsuri ar fi introducerea controalelor la toate granițele sale, după ce Germania a luat o decizie similară, aplicată de luni.
Volkskrant a scris recent că Faber folosește cifre vechi privind numărul estimat de refugiați.
Anul trecut, Ministerul Justiției a estimat că 70.000 de refugiați vor veni în Olanda în acest an, dar cifra ar fi în jur de 45.000. Iar ministerul condus lui Faber și-a bazat calculele pe 76.400 de refugiați în 2025 și 78.780 în 2026.
Cifrele sunt estimări făcute în aprilie 2023 și noi estimări ar putea apărea în octombrie, precizează publicația.
Comentarii