Orban acuză Parlamentul European că vrea să-i răstoarne guvernul
Premierul Ungariei a denunțat „ostilitatea” deputaților împotriva sa, ajungând chiar să acuze Bruxelles-ul că vrea să-i „răstoarne” guvernul, scrie Le Figaro.
Vineri, premierul ungar Viktor Orban, întors la Budapesta după bătăliile purtate în Parlamentul European, a denunțat „ostilitatea” deputaților împotriva sa, ajungând până acolo încât să acuze Bruxelles-ul că dorește „răsturnarea” guvernului său. „În loc de o dezbatere calmă și rezonabilă despre marile provocări ale Europei, ei au fost cuprinși de febră și s-au angajat într-un schimb de invective", a declarat premierul în interviul său obișnuit la radio.
„I-am observat: a fost pură ură, ostilitate, o serie de atacuri ignorând faptele, fără niciun interes pentru poporul european", a adăugat el. Liderul naționalist, care a venit miercuri la Strasbourg pentru a prezenta prioritățile președinției sale rotative a Consiliului UE, s-a confruntat cu atacuri din partea unei mari părți a hemiciclului, pentru apropierea arătată față de Moscova și atacurile sale la adresa statului de drept.
Deși obișnuiește să aibă dispute cu Bruxelles-ul, nu prea i-a plăcut această experiență și nici cuvintele președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care i-a ironizat „misiunea de pace” de la începutul lunii iulie în Rusia. „Vor să răstoarne guvernul unui stat membru”, a spus el, exprimându-și surprinderea în legătură cu „transparența și obrăznicia acestei abordări". Președinția ungară a UE, care se încheie în decembrie, a fost marcată de boicotarea fără precedent de către comisarii europeni a reuniunilor organizate la Budapesta.
Viktor Orban promisese că va fi „catalizatorul schimbării” în instituțiile europene, dar aceste șase luni ale sale ar trebui să se încheie cu un palmares slab. Pactul său de competitivitate, devenit prioritar, are „șanse mici de a reuși”, deoarece diferențele cu partenerii săi sunt „mari”, a recunoscut el vineri. De la revenirea sa în fruntea țării în 2010, Viktor Orban și-a întărit strânsoarea în timp ce a aliniat contraputerile, o derivă autoritară condamnată în mai multe rânduri de Comisia Europeană.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii