Rezultatele europarlamentarelor din 23-26 mai i-au cam încurcat socotelile premierului ungar, care spera într-un rezultat slab al popularilor.

După ce Fidez a fost suspendat din PPE - e drept, cu acordul lui Viktor Orban - premierul ungar părea destul de decis să-i părăsească pe populari. El a avut diverse discuţii privind o eventuală coaliţie cu Matteo Salvini şi alţi populişti de dreapta, pe fondul ascensiunii în sondaje a acestora. Calculele lui au fost date peste cap de scrutinul din mai, unde populiştii nu au înregistrat rezultate atâ de bune pe cât se estima, iar popularii nu au pierdut atât de mult - aşa cum spera el. De aici şi schimbarea bruscă în discurs. Gergely Gulyas, şeful său de cabinet, folosind cuvinte "neobișnuit de conciliatoare”, a lăsat să se înţeleagă, într-un interviu acordat cotidianul german Die Welt, că Orban dorește acum să se întoarcă în PPE.

Fidesz a fost suspendat din PPE în martie, dar Orban a continuat să-i provoace pe populari şi după ce nu a mai fost primit la reuniunile formaţiunii. În mod ostentativ, el i-a primit la reşedinţa sa din Budapesta, pe populiştii de dreapta Matteo Salvini (Liga) şi Heinz-Christian Strache (FPÖ). Se întâmpla cu 10 zile înainte de izbucnirea scandalului Ibiza, care a dus la demisia lui Strache din partid şi din guvern şi, ulterior, la căderea Guvernului de la Viena.

Orban a fost prea optimist când a mizat pe un scor mai mare al populiştilor, plus că aceştia nu au reuşit deocamdată să se înţeleagă asupra formării unui grup în PE. Partidul Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia şi Brexit, formaţiunea lui Nigel Farage, nu vor să se alieze cu Liga lui Salvini şi cu Alternativa pentru Germania (AfD), din cauza legăturilor acestora cu Rusia, notează Der Standard.

Dacă până acum, popularii şi socialiştii aveau o majoritate confortabilă în Parlamentul European pentru a vota proiectele importante, la scrutinul din mai ambele partide au pierdut mai multe mandate şi e nevoie de o reconfigurare a forţelor din Legislativul de la Strasbourg. Iar cele 13 mandate ale Fidesz nu schimbă cu nimic situaţia, astfel că PPE încearcă să intre într-o coaliţie cu alte forţe de centru.

Portatul hvg.hu consideră că Partidul Popular European se află în situaţia confortabilă de a face regulile jocului în relaţia cu partidul lui Orban: PPE "pune condiţiile şi depinde de el dacă păstrează sau nu Fidesz”. De partea cealaltă, Viktor Orban simte că o plecare sau o excludere din PPE l-ar izola pe plan european, aşa că încearcă o împăcare.

În interviul acordat Die Welt, Gulyas a susţinut că ar fi "mai bine" pentru Fidesz să rămână alături de populari, dar, în acelaşi timp, ar fi "cel mai bine" pentru PPE să nu renunţe la formaţiunea premierului ungar. Şeful cancelariei a spus chiar că, pe anumite teme, Fidesz poate coopera cu social-democraţii, cu verzii şi cu liberalii. Asta după ce, în luna mai, Orban susţinea cu hotărâre că va părăsi PPE dacă formaţiunea paneuropeană alege să formeze un bloc centrist cu social-democraţii, verzii şi liberalii.

Un pas înainte, unul înapoi

Săptămâna trecută, Ungaria a decis suspendarea pe termen nedefinit a lansării unui nou sistem de instanţe administrative. Legea a fost criticată de Comisia Europeană, deoarece aceste instanţe vor fi supravegheate direct de ministrul Justiţiei, fapt ce ar permite amestecul politic în chestiuni judiciare. Gergely Gulyas a apărat sistemul, dar a spus că dezbaterile iscate la Bruxelles au pus sub semnul întrebării "pe nedrept” independenţa justiţiei. 

Dar "cuminţirea” lui Orban n-a durat mult.

Marţi, Guvernul a trimis în Parlament un proiect de lege controversat prin care încearcă să preia controlul asupra reţelei de cercetare din cadrul Academiei Ungare de Ştiinţe (MTA). În pofida protestelor din Budapesta, Executivul vrea să preia controlul financiar asupra instituţiei, punând astfel în pericol independenţa comunităţii ştiinţifice şi reducânt la tăcere vocile critice.

Deocamdată, Manfred Weber - reales şef al Grupului PPE din Parlamentul European - a respins cererea Fidesz de a avea un vicepreşedinte, amintind că în martie s-a stabilit că formaţiunea lui Viktor Orban nu va lua parte la reuniunile Partidului Popular European.

Politicianul german a reamintit că mesajul către Fidesz a fost foarte clar: e nevoie de schimbări în politica Guvernului ungar, dacă vor să revină în PPE, notează Hungarytoday.hu.

Cu siguranţă, el nu poate uita prea uşor atacurile lui Orban la adresa lui şi faptul că i-a retras sprijinul pentru candidatura la conducerea Comisiei Europene. 

Pe de altă parte, Manfred Weber a spus că problema apartenenţei Fidesz la PPE e în mâinile lui Herman Van Rompuy, nu în cele ale Executivului de la Budapesta. Fostul şef al Consiliului European conduce comitetul de evaluare format din "cei trei înţelepţi". Aceştia pregătesc un raport privind strategia popularilor pe termen lung şi vor decide vara aceasta soarta relaţiei dintre PPE şi Fidesz.