Premierul Ludovic Orban susține că guvernul a avut deja discuții cu Comisia Europeană pe tema lărgirii deficitului bugetar pentru a acomoda cheltuielile pentru combaterea epidemiei de COVID-19.

„Am avut discuții, deja există anunțuri de la nivelul Comisiei Europene că se vor relaxa condițiile în ceea ce privește deficitul bugetar”, a spus premierul într-o conferință de presă pe tema epidemiei de coronavirus.

El a menționat că sunt și discuții pe tema utilizării unor fonduri europene pentru a susține economia în următoarea perioadă. „În privința resurselor financiare de care va putea beneficia România, deja există câteva anunțuri legate de posibilitatea utilizării prefinanțărilor pe diferitele programe, există o resursă estimată la circa 600 milioane euro, există o anumită flexibilitate în ce privește posibilitatea de utilizare a anumitor fonduri europene de exemplu pe capital uman, care să poată fi folosite fie pentru susținerea angajaților, fie a angajatorilor din domeniile afectate”, a spus Ludovic Orban, într-o discuție cu jurnaliștii. 

Premierul a spus că guvernul nu are încă definitivat planul. „Deocamdată suntem în analiza resurselor la dispoziție, de la bugetul de stat și alte bugete, pentru că până nu se ia o decizie la nivel european, e greu să adoptăm niște măsuri fără să știm despre ce sume e vorba” a spus Orban, adăugând că este convins că va exista o flexibilitate din partea Comisiei și că vor fi adoptate măsurile anunțate.

Comisia Europeană a anunțat că va relaxa regulile europene privind deficitul bugetar și pe cele privind ajutoarele de stat pentru a sprijini statele membre în combaterea efectelor economice ale pandemiei de COVID-19. De asemenea, executivul UE a anunțat și mai multe măsuri de investiție care să permită companiilor și guvernelor să contribuie la refacerea economiei afectate de epidemie.