Premierul ungar Viktor Orbán susține că decizia UE de a nu acorda fonduri europene Ungariei reprezintă ”cel mai brutal sabotaj”. El insistă că țara sa își va respecta regulile dure de azil, afirmând că cele ale Uniunii Europene sunt ”învechite”.

Înalți oficiali ai UE au spus că Ungaria – împreună cu Polonia – este puțin probabil să primească anul acesta o primă tranșă în cadrul planului de redresare, pe fondul disputelor privind starea democrației ungare și tratamentul aplicat solicitanților de azil, relatează EURACTIV.

Banii sunt blocați cât timp cele două părți nu cad de acord asupra unor condiții pe care Ungaria trebuie să le respecte.

Budapestei i s-a cerut să lanseze reforme anticorupție și să ofere garanții mai bune privind independența justiției pentru a obține subvenții în valoare de 7,2 miliarde de euro.

”Întregul proces, din punctul de vedere al unității și al viitorului Europei, este cel mai brutal sabotaj. Asta este ceea ce distruge UE”, le-a spus Viktor Orbán reporterilor în timpul conferinței sale de presă anuale, care a durat mai bine de trei ore.

Premierul naționalist, care are alegeri în primăvara anului viitor, a acuzat Comisia că vrea, prin neacordarea fondurilor, să-l vadă învins la alegeri. 

El a insistat că Ungaria va respecta regulile sale dure de migrație, condamnând politicile UE drept ”învechite” în fața ”migrației masive” din 2015.

”Realitatea este că trebuie să oprim migranții la granițe... Acest lucru poate fi rezolvat printr-un singur lucru: schimbarea regulilor europene de azil, dar acest proces nici măcar nu a început încă... Sper că între timp nu ne vor penaliza", a spus Orban.

La începutul acestei luni, Curtea Constituțională a Ungariei a respins cererea Guvernului Orbán de a contesta o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene împotriva politicii dure de azil a Budapestei.

Curtea a decis însă că autoritățile pot acționa pentru a proteja suveranitatea Ungariei.

Budapesta a cerut instanței la începutul acestui an să revizuiască o hotărâre a Curții Europene de Justiție (CJUE), care a stabilit că Ungaria a încălcat legislația europeană atunci când a permis poliției să-i deporteze sau să-i respingă pe solicitanții de azil care încercau să intre din Serbia pe teritoriul ungar. 

Decizia este cel mai recent capitol dintr-un șir întreg de dispute pe care Ungaria, la fel ca aliata sa Polonia, le-a avut cu Bruxelles cu privire la adoptarea unor legi care au vizat  persoanele LGBTQ, mass-media independente și societatea civilă.

În conferința de presă, Orbán a anunțat, de asemenea, că partidul său Fidesz intenționează să o numească pe ministra familiei Katalin Novak drept succesoare a actualului președinte János Áder, al cărui mandat expiră în mai 2022.