Confruntat cu critici din rândul popularilor, premierul ungar, Viktor Orban, nu renunţă la campania antieuropeană, singura concesie fiind înlocuirea pe afişe a lui Jean-Claude Juncker cu Frans Timmermans, candidatul socialiştilor la şefia CE.

Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat, într-un interviu acordat Welt am Sonntag, că socialistul Frans Timmermans îi va lua locul preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe afişele în care politicianul PPE apare alături de George Soros, relatează Deutsche Welle.

Orban a declarat că Timmermans, la fel ca Juncker, este "un aliat" al miliardarului evreu născut în Ungaria, un critic al premierului ungar. "Toată lumea are dreptul să ştie acest lucru", a susţinut el.

Afişele care au stârnit nemulţumire la Bruxelles şi în multe partide conservatoare din PPE îi înfăţisează pe Soros şi Juncker, ambii acuzaţi că promovează imigraţia ilegală în Ungaria.

Juncker a declarat că această campanie, care ar trebui să se încheie pe 15 martie, împrăştie minciuni şi a cerut PPE să excludă Fidesz-ul lui Orban din rândurile sale.

Discuţiile privind excluderea Fidesz din Partidul Popular European sunt mai vechi, dar o astfel de decizie radicală în prag de alegeri europarlamentare e greu de luat, din motive pur electorale.

Într-un interviu acordat Der Spiegel, candidatul popularilor la conducerea Comisiei Europene, Manfred Weber, a declarat că se aşteaptă ca Viktor Orban să-şi ceară scuze.

Alţi lideri ai PPE, inclusiv cancelarul german, Angela Merkel, l-au criticat pe premierul ungar, dar au evitat chestiunea excluderii Fidesz.