În plan privat, premierul ungar le-a spus liderilor din UE că actualul candidat republican va acționa rapid în vederea încetării războiului, scrie Financial Times.

Donald Trump va cere imediat deschiderea unor tratative de pace între Rusia și Ucraina în cazul în care ar câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie, iar el dispune de niște planuri bine fondate că să atingă acest obiectiv - cel puțin așa a pretins ungurul Viktor Orban după o discuție privată cu candidatul republican.

Asta înseamnă că UE va trebui să-și reia relațiile diplomatice cu Rusia și să înceapă niște negocieri "la nivel înalt” cu China în vederea unei soluționări pașnice a războiului din Ucraina, după cum a subliniat premierul ungar într-o scrisoare privată adresată liderilor europeni în urma consultărilor sale de la Moscova și Beijing.

În aceeași scrisoare, Orban a subliniat că, în baza recentelor sale convorbiri avute cu președintele rus, Vladimir Putin, cu președintele chinez, Xi Jinping, și cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, "impresia generală” a fost că "intensitatea actualului conflict militar se va agrava în viitorul apropiat”. Moscova se bazează mult pe Beijing în vederea continuării conflictului.

Contactat fiind de Financial Times, care a văzut scrisoarea respectivă, Biroul lui Orban a refuzat să comenteze evenimentul. Echipa electorală a lui Trump nu a răspuns imediat cererii de a face un comentariu. Întrevederile sale cu Putin, cu Xi și cu Trump din ultimele două săptămâni, într-o perioadă când țara deține președinția rotativă a UE, i-au șocat pe aliații din organizație și din cadrul NATO.

Mulți se tem că sprijinul lui Orban în vederea unor tratative de pace, atâta vreme cât Rusia încă mai controleză o bună parte din estul Ucrainei, nu face decât să fie pe placul Kremlinul și să submineze hotărârea Occidentului de a sprijini integritatea teritorială a Kievului.

"Până la alegeri, nu avem de așteptat nicio inițiativă de pace din partea lui Trump. Cu siguranță, pot însă declara că, la puțin timp după victoria sa în alegeri, el nu va aștepta până la preluarea funcției, ci va fi gata să acționeze imediat ca mediator de pace”, a scris Orban în scrisoarea adresată președintelui Counciliului European, Charles Michel și altor lideri din cadrul UE. "În vederea acestui lucru, el dispune de niște planuri detaliate și bine fondate”.

Orban spune că asta înseamnă că UE va trebui să se aștepte la o schimbare a politicii SUA, ea trebuind fie să accepte niște negocieri imediate între Rusia și Ucraina, fie să își asume o mai mare responsabilitate în a finanța apărarea Ucrainei.

În februarie, J.D. Vance, senatorul republican din Ohio pe care, luni, Trump l-a desemnat că eventual vicepreședinte, a apelat la rubrica de Opinii din FT ca să ceară Europei să își asume o mai mare responsabilitate în vederea sprijinirii Ucrainei.

În scrisoarea sa, Orban a mai notat: "Sunt mai mult decât convins că, în eventualitatea unei victorii a lui Donald Trump, proporția dificultăților financiare asumate de SUA și de UE se va înclina semnificativ în dezavantajul UE atunci când se va pune problema sprijinirii Ucrainei”.

Premierul ungar a fost de multă vreme cel mai prorus lider din UE, el criticând sancțiunile occidentale impuse Moscovei și sprijinul militar acordat Ucrainei, pledând totodată pentru un armistițiu și pentru tratative de pace.

O poziție care se deosebește mult de cea a UE, potrivit căreia organizația trebuie să ajute Ucraina, numai Kievul putând hotărî deschiderea unor negocieri cu Rusia.

"Strategia noastră europeană în numele unității transatlantice nu a făcut decât să copieze politica belicoasă a SUA”, a scris Orban. "Până acum, nu dispunem de o strategie europeană suverană și independentă sau de vreun alt plan de acțiune. Propun să se discute dacă o continuare a unei asemenea politici ar fi rațională pe viitor”.

El le-a spus liderilor europeni următoarele: "Putem găsi o șansă, cu o puternică bază morală și rațională, ca să deschidem un nou capitol în politica noastră… și să depunem eforturi ca să detensionăm situația și/sau să creăm condițiile unui armistițiu temporar și/sau pentru începerea negocierilor de pace”.

Descrierea lui Orban a planului de pace al lui Trump destinat Ucrainei este asemănătoare unui document politic pe tema conflictului, redactat de doi aliați ai fostului președinte, care acum ar urna să dețină funcții înalte în sectorul securității, în cazul în care el va căștiga alegerile  americane din noiembrie.

Conceput de Keith Kellogg și Fred Fleitz, din partea Institutului legat de Politica ‘America First’, planul propune ca SUA să continue să sprijine apărarea Ucrainei, dar un ajutor militar ulterior ar necesita implicarea Kievului în niște tratative de pace cu Rusia.

sursa: RADOR RADIO ROMANIA