Ungaria a ajutat Bulgaria, acum Sofia are nevoie de ajutor.

În timp ce prim-ministrul ungar Viktor Orbán urmează să fie lăudat pentru rolul său în acordarea statutului de membru deplin al Bulgariei în Schengen atunci când se va întâlni vineri cu președintele Rumen Radev, gazul rus este de așteptat să se afle în centrul atenției.

Ungaria, care va conduce Consiliul UE până la sfârșitul lunii decembrie, a jucat un rol esențial în accelerarea aderării depline a Bulgariei și României la Schengen în timpul mandatului său de șase luni. Acum, Ungaria speră să obțină sprijinul Sofiei pentru a se asigura că gazul rusesc continuă să tranziteze teritoriul bulgar.

Biroul președintelui bulgar a declarat că Radev și Orban "vor discuta despre continuarea aprofundării relațiilor bilaterale de prietenie dintre Bulgaria și Ungaria, precum și subiecte de pe agenda UE și mediul de securitate din regiune".

Se așteaptă ca Radev să exprime recunoștința Bulgariei și să-l laude pe Orban pentru că a susținut aderarea deplină a țării sale la spațiul Schengen, dar problema mai mare va fi tranzitul gazelor prin Bulgaria, care s-ar putea opri pe 20 decembrie din cauza sancțiunilor SUA împotriva Gazprombank.

Sancțiunile pun capăt modului actual de plată a importurilor de gaze rusești prin conducta Turkish Stream, care trece prin Turcia, Bulgaria și Serbia până în Ungaria și Slovacia.

În urmă cu o săptămână, ministrul maghiar de Externe Peter Szijjártó a avut întrevederi cu Radev și cu ministrul Energiei Vladimir Malinov în Bulgaria privind plata tranzitului gazului rusesc prin TurkStream. Ungaria a anunțat că are o soluție la această problemă, dar încă nu a prezentat soluția public.

Expertul bulgar în energie și fost ambasador la Moscova, Ilian Vassilev, a declarat pentru Euractiv că, dacă Bulgaria încetează să tranziteze gazul rusesc către Serbia și Ungaria, efectul în aceste două țări va fi "termonuclear".

Popularitate în creștere

Sondajele de opinie arată că Orban este cel mai popular lider european printre bulgari, cu un rating pozitiv de peste 40%. Rolul său în intermedierea aderării depline a Bulgariei și României la spațiul Schengen în timpul președinției UE a Ungariei i-a crescut popularitatea.

Radev și Orban sunt singurii lideri europeni care s-au opus acordării de ajutor militar Ucrainei de când Rusia a invadat această țară și au, de asemenea, relații excelente între ei.

Orban se va întâlni și cu liderul principalului partid din Bulgaria, GERB, și liderul acestuia, fostul prim-ministru Boiko Borissov, care este de așteptat să rămână o figură proeminentă în viața politică, dacă se va forma un guvern stabil.

"Viktor Orban este prietenul meu de 20 de ani și îl cunosc aproape la fel de bine ca pe mine. Mă bucur că vine și ne întâlnim", a spus Borissov.