UDMR și FIDESZ sunt două partide de partea păcii și ambele speră că vor fi tot mai mulți reprezentanți de partea păcii în Parlamentul European, a afirmat luni seara, la Târgu Mureș, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.

Cu cât avem mai mulți parlamentari din UDMR și din FIDESZ, cu atât vocea păcii va fi ”mai puternică” la Bruxelles și la Strasbourg, a afirmat Peter Szijjarto într-o conferință de presă comună cu liderul UDMR Kelemen Hunor, relatează Agerpres.

Szijjártó a făcut apel la comunitatea maghiară să participe la alegerile locale și să voteze listele și candidații UDMR, întrucât Guvernul ungar și formațiunea comunității maghiare din România vor avea o ”colaborare strânsă pentru a putea construi povești de succes”.

Anterior conferinței de presă, la un eveniment organizat la Târgu Mureș, Peter Szijjarto a criticat afirmațiile făcute de ministrul lituanian Gabrielius Landsbergis, luni, cu privire la blocarea deciziilor Uniunii Europene de către Ungaria.

Gabrielius Landsbergis este un politician de partea războiului și unul dintre cei mai frevenți de partea războiului dintre miniștrii de externe din Europa, în timp ce maghiar sunt ”de partea păcii”.

Ungaria nu susține nicio măsură care ar crește în continuare pericolul de escaladare a războiului, dorind ”să ajungem la pace cât mai curând posibil”.

În acest context, el i-a îndemnat pe lituanieni să voteze pentru pace pe 9 iunie pentru a ajuta la formarea unui Parlament European unde ”politicienii care susțin pacea să fie majoritari”.

Totodată, cei doi lideri au precizat că nu o vor susține pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat la conducerea Comisiei Europene.

Von der Leyen "caută degeaba susținerea noastră”, șeful diplomației maghiare dându-i șefei CE cea mai mică notă pentru performanța Comisiei Europene în ultimii 5 ani.

”În ultimii 5 ani, Europa a suferit în continuu, a trecut dintr-o criză la alta. Criza europeană a fost doar intensificată de Comisia Europeană și nerezolvată. Comisia Europeană are răspundere fără echivoc în transformarea în mai rău a vieții cetățenilor europeni”, a spus oficialul ungar, membru al formațiunii FIDESZ a premierului Viktor Orban.

Ministrul ungar a arătat că Uniunea Europeană era mult mai competitivă din punct de vedere economic în urmă cu 5 ani, iar între timp Comisia Europeană s-a transformat "într-o forță de decizie politică".

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că Ursula von der Leyen nu a avut susținerea UDMR în cadrul PPE în momentul desemnării candidatului pentru președinția Comisiei Europene, întrucât nu și-a onorat promisiunea făcută, aceea de susținere a Minority SafePack.