Pactul european privind migrația și azilul a intrat în linie dreaptă
Reforma amplă a politicii europene privind migrația, care înăsprește controlul asupra sosirii migranților în UE și prevede un sistem de solidaritate între statele membre în primirea solicitanților de azil, este supusă miercuri votului final în PE.
Parlamentul European se va pronunța asupra unei serii de texte ce alcătuiesc 'Pactul privind migrația și azilul', bazat pe o propunere prezentată de Comisia Europeană în septembrie 2020 și care prevede o reformă a regulilor în domeniul azilului și migrației după ani de divizări și tensiuni între țările membre, relatează AFP, preluată de Agerpres.
În afară de această reformă, care se va aplica începând din 2026, Uniunea Europeană își multiplică acordurile cu țările de origine și de tranzit ale migranților (Tunisia, Mauritania, Egipt) pentru a încerca să reducă numărul migranților sosiți la frontierele sale.
Uniunea Europeană se confruntă cu o creștere a cererilor de azil, care au ajuns la 1,14 milioane în 2023, cel mai înalt nivel după 2016, potrivit Agenției europene pentru azil. Intrările ''incorecte'' în UE sunt de asemenea în creștere, atingând 380.000 în 2023, potrivit Agenției europene pentru frontiere și paza de coastă (Frontex).
Acest pact, care este susținut de principalele trei familii politice europene - PPE, S&D (socialiștii) și Renew Europe (liberalii și centriștii) suscită opoziția unei mari părți a extremei drepte, dar și a Verzilor, stângii radicale și anumitor socialiști.
El este, de asemenea, denunțat de organizațiile pentru drepturile omului, care sunt îngrijorate în special de o dispoziție prin care țărilor le va fi impusă crearea de centre în apropierea frontierelor pentru primirea acelor mai puțin susceptibili exilați de a obține azil și a membrilor de familie. Aproximativ 30.000 de locuri urmează să fie create în Uniunea Europeană pentru acești solicitanți ale căror dosare vor face obiectul unei proceduri de examinare rapidă.
Comentarii