În timp ce campaniile de vaccinare împotriva COVID-19 înregistrează întârzieri, Uniunea Europeană a recunoscut sâmbătă o "insuficiență mondială" a capacităților de producere a vaccinurilor, declarându-se "pregătită să ajute" pentru a le crește.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, au semnat miercuri cele trei tratate care vor reglementa începând de la 1 ianuarie 2021, relațiile dintre UE și Regatul Unit.
De la 1 ianuarie, Marea Britanie devine un stat terț pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, întrerupând relații sudate în ani de apartenență la blocul comunitar.
Peste 600.000 de români au primit statutul de rezident sau statutul de rezident temporar în Regatul Unit, calitate ce le permite să beneficieze de aceleași drepturi și după încheierea perioadei de tranziție de după retragerea acestei țări din UE.
Parlamentul European intenționează să ratifice acordul dintre UE și Regatul Unit în sesiunea plenară din martie, dar pentru aceasta ar fi necesară o scurtă extindere a perioadei de aplicare provizorie.
Catherine De Bolle, directoarea Europol, agenția Uniunii Europene pentru cooperare în materie de aplicare a legii, a avertizat asupra pericolului apariției unor false vaccinuri împotriva Sars-CoV-2.
Începând cu 1 ianuarie 2021, Marea Britanie își va asuma pe deplin statutul de stat terț în relația cu statele Uniunii, inclusiv cu România. Regimul de vize și condițiile de călătorie pentru cetățenii europeni, inclusiv cei români, se vor schimba.
Marea Britanie și Uniunea Europeană au ajuns joi la un acord comercial și de colaborare în domeniul securității cu doar o săptămână înainte de sfârșitul perioadei de tranziție post-Brexit.
Începând cu 1 decembrie 2020, CNCD implementează, în parteneriat cu Asociația Institutul pentru Politici Publice proiectul ”Combaterea discriminării în clasă – ghid pentru profesori”.
Unele state UE au închis granițele cu Marea Britanie, după descoperirea unei tulpini de coronavirus cu o transmisibilitate mai mare, repetând situația din primăvară, când libertatea de mișcare în interiorul Uniunii a fost suprimată.
Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat luni vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Pfizer și BioNTech pentru utilizarea în cazul persoanelor de peste 16 ani.
Cât de digitale vor fi investițiile în agricultură și în dezvoltarea rurală în ultimii ani? O înrebare la care condițiile pandemiei par să forțeze acțiunea urgentă. O întrebare la care Comisia Europeană răspunde și prin finanțări concrete.