Președintele Klaus Iohannis participă joi și vineri la reuniunea Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Pandemia de COVID-19, schimbările climatice și relațiile UE-Marea Britanie se află pe agenda summitului.

Pe agenda de discuții a reuniunii se află subiecte referitoare la pandemia de COVID-19, viitoarele relații dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie, precum și combaterea schimbărilor climatice, anunță Administrația Prezidențială. Totodată, liderii europeni vor aborda și teme cu privire la relațiile externe ale Uniunii Europene.

În ceea ce privește pandemia de COVID-19, discuțiile se vor concentra pe aspecte precum: stadiul actual al răspândirii virusului, măsurile de limitare a răspândirii acestuia, impactul economico-social al pandemiei și necesitatea redresării economice, precum și dezvoltarea de vaccinuri împotriva COVID-19.

Președintele Klaus Iohannis va exprima "preocuparea cu privire la ritmul accelerat de creștere a numărului de cazuri de infectare cu COVID-19 la nivel european, context în care va pleda pentru o coordonare sporită între statele membre ale Uniunii Europene. De asemenea, președintele României va susține restabilirea, cât mai curând posibil, a celor patru libertăți de circulație în cadrul Pieței Interne a Uniunii și se va pronunța pentru menținerea deschisă a fluxurilor de aprovizionare între statele membre".

În ceea ce privește relațiile dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie, liderii Uniunii vor aborda stadiul și perspectivele negocierilor în curs privind viitorul acord de parteneriat dintre UE și Marea Britanie, precum și măsurile de pregătire în contextul finalizării perioadei de tranziție, la 31 decembrie 2020.

Președintele Klaus Iohannis va sublinia faptul că implementarea corespunzătoare a Acordului de retragere în toate elementele sale de către autoritățile britanice reprezintă "o premisă fundamentală" în construirea viitoarei relații a Uniunii cu Regatul Unit. De asemenea, el va evidenția faptul că România sprijină în continuare încheierea unui parteneriat cuprinzător între Uniunea Europeană și Marea Britanie, care să reflecte potențialul strategic al relației dintre cele două părți.

În ceea ce privește tema combaterii schimbărilor climatice, liderii Uniunii vor avea discuții referitoare la propunerea făcută de Comisia Europeană de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până la sfârșitul anului 2030 comparativ cu 1990.

"Președintele Klaus Iohannis va menționa că această propunere va necesita identificarea unor mecanisme adecvate de punere în aplicare, care să fie adaptate nevoilor specifice ale statelor membre. În definirea acestor mecanisme va trebui să se țină cont de eforturile de decarbonizare anterioare, de diferențele între statele membre și de stadiile diferite de dezvoltare ale acestora, astfel încât țările membre ale Uniunii mai puțin prospere să nu fie dezavantajate", precizează Administrația Prezidențială.

Președintele României va sublinia faptul că este important să se mențină un cadru flexibil care să permită statelor membre ale Uniunii să identifice cele mai potrivite soluții pentru asigurarea tranziției verzi. În acest context, Klaus Iohannis va pleda pentru dreptul statelor membre de a-și stabili mixul energetic.

În pregătirea reuniunii din 15-16 octombrie, Klaus Iohannis va avea astăzi o videoconferință bilaterală cu președintele Consiliului European, Charles Michel.