Oamenii de știință din cadrul Comisiei Europene au conceput noi materiale-martor pe care laboratoarele le pot utiliza pentru a verifica funcționarea corectă a testelor pentru coronavirus și pentru a evita rezultatele fals-negative.

Centrul Comun de Cercetare (JRC - Joint Research Centre) al Uniunii Europene a identificat rapid posibile lacune în ceea ce privește gestionarea epidemiei de coronavirus și a intervenit imediat pentru a le acoperi, a explicat Mariya Gabriel, comisarul european pentru cercetare și inovare.

„Noul material-martor are potențialul de a îmbunătăți capacitatea de răspuns a UE la pandemia de coronavirus și de a împiedica irosirea unor resurse valoroase prin efectuarea de teste ineficiente”, a spus Mariya Gabriel.

Un studiu recent al UE a arătat că lipsa materialelor-martor pozitiv ar fi una dintre primele trei provocări cu care se confruntă laboratoarele în privința implementării fiabile a testărilor privind coronavirusul.

Un material-martor pozitiv garantează că testele de laborator funcționează corect, contribuind la evitarea obținerii unui rezultat negativ al unui test prelevat de la o persoană pozitivă.

Potrivit Comisiei, materialul-martor conceput de JRC este o parte sintetică neinfecțioasă a virusului. În prezent, 3 000 de eșantioane de material-martor sunt gata de a fi expediate către laboratoarele de testare din întreaga UE.

Eșantioanele sunt foarte concentrate, fiind necesară doar o cantitate foarte mică de material pentru verificarea unui test, astfel că eșantioanele care sunt gata fac posibilă verificarea a până la 60 milioane de teste în întreaga UE.