Consiliul a adoptat luni două acte legislative în vederea eliberării rapide de fonduri de la bugetul UE pentru a se face față crizei cauzate de COVID-19.

Unul dintre acte modifică normele referitoare la fondurile structurale și de investiții, iar celălalt extinde domeniul de aplicare al Fondului de solidaritate al UE.

Inițiativa pentru investiții în răspunsul la coronavirus va oferi statelor membre acces la 37 de miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru a consolida sistemele de sănătate, precum și pentru a sprijini întreprinderile mici și mijlocii, modalitățile de lucru pe termen scurt și serviciile comunitare.

Din această sumă, circa 8 miliarde de euro vor proveni din prefinanțarea necheltuită în 2019 în cadrul fondurilor structurale.

Noua măsură permite statelor membre ca, în loc să returneze fondurile neutilizate la bugetul UE, să le cheltuiască pentru a atenua impactul pandemiei.

Alte 29 de miliarde de euro vor fi plătite anticipat din alocările care ar fi trebuit plătite mai târziu în cursul acestui an. Cheltuielile vor fi eligibile începând cu 1 februarie 2020, pentru a acoperi costuri deja suportate în cadrul eforturilor de salvare a vieților omenești și de protejare a cetățenilor.

Statele membre vor avea, de asemenea, mai multă flexibilitate pentru a face transferuri între programele din cadrul politicii de coeziune, cu scopul de a redirecționa resurse către domeniile în care este cel mai mult nevoie de ele.

De asemenea, Consiliul a modificat domeniul de aplicare al Fondului de solidaritate al UE pentru a include, pe lângă catastrofele naturale, și situațiile de urgență de sănătate publică.

Acest lucru va ajuta statele membre și țările în curs de aderare să răspundă nevoilor imediate ale cetățenilor în timpul pandemiei de coronavirus.