În 2018, 54,2% dintre italieni au votat pentru forțe politice anti-europene, în timp ce în 2022 doar 36,8% au făcut acest lucru. Dar oferta politică nu reflectă această schimbare,un guvern naționalist fiind rezultatul probabil al alegerilor generale.

În 2018, majoritatea italienilor au votat pentru partide cu o poziție ambiguă sau explicit anti-europeană. Mișcarea Cinci Stele (M5S) a obținut 32,4%, partidul Lega - 17,5% și Fratelli d’Italia (FdI) al lui Meloni - 4,3%. În total, votul anti-UE a fost de 54,2%.

Legislatura 2018 a început cu un guvern cu puternice poziții anti-europene. Cabinetul "Conte I", format de M5S și Lega, a dus la o pierdere de capital, la o creștere a randamentului obligațiunilor și, în cele din urmă, guvernul s-a prăbușit. Guvernul "Conte II" a marcat o schimbare pro-europeană a M5S. Următorul guvern, condus de Mario Draghi, a fost puternic pro-european și atlantist.

La alegerile de anul acesta, sprijinul pentru partidele care se opun unei aprofundări a integrării europene au scăzut la 36,8%: FdI - 26%, Lega - 8.9%, Italexit - 1.9% (acest partid nu va avea niciun parlamentar, deoarece nu a atins pragul de 3%). Mecanismul de redresare post-COVID, Next Generation EU, a schimbat opinia publicului și a unor partide în favoarea Bruxelles-ului, relatează EURACTIV Italia.

Dar o nouă lege electorală și un front unit de dreapta împotriva mai multor partide pro-europene, care au candidat separat, au dus la o victorie clară a dreptei. O coaliție în care linia pro-europeană a formațiunii lui Berlusconi Forza Italia (FI), deși minoritară, ar putea conta, deoarece nu ar exista majoritate parlamentară fără sprijinul acestui partid.

Această schimbare a preferințelor alegătorilor ar putea avea un impact asupra deciziilor următorului guvern și ale partidelor din coaliția guvernamentală.

Salvini ar putea fi înlocuit de un nou lider cu o linie pro-europeană pentru a apropia Lega de Partidul Popular European, de centru-dreapta, având în vedere și o posibilă fuziune cu Forza Italia pentru a reechilibra parțial coaliția. În zona de centru-stânga, Partito Democratico (PD) ar putea avea o nouă conducere care să fie în favoarea unui acord cu M5S sau cu Terzo Polo pentru a crea o coaliție competitivă.

Coaliția de dreapta a câștigat o majoritate parlamentară clară și ar putea forma rapid un guvern. Dacă un tehnocrat respectat va fi ministrul Trezoreriei și reprezentanții Forza Italia vor prelua afacerile externe și politica europeană, iar bugetul va fi conform regulilor europene, UE s-ar mai liniști.

Giorgia Meloni va fi cel mai probabil prima femeie care va conduce un guvern italian, iar acest fapt istoric i-ar putea oferi inițial un credit politic. Este posibil ca experiența ultimei legislaturi să o fi convins-o că Italia nu poate fi guvernată împotriva UE.