Cincisprezece locații din București, Gorj, Giurgiu și Delta Dunării au fost percheziționate pe 24 mai 2022, la solicitarea Parchetului European (EPPO).

Perchezițiile au fost efectuate în cadrul unei investigații aflate în desfășurare privind presupusele fraude cu privire la fonduri europene în valoare de peste 3 milioane de euro, a anunțat joi Parchetul European (EPPO).

Instituția europeană suspectează trei persoane de formarea unui grup infracțional organizat de la începutul anului 2018 pentru a frauda fonduri europene pentru dezvoltarea Deltei Dunării (Programul Operațional Regional 2014-2020).

În acest scop, suspecții au dezvoltat o schemă cu șapte companii, controlate fie direct, fie prin intermediari. Gruparea infracțională continuă și astăzi, fiecare suspect având un rol bine stabilit și acționând în mod coordonat.

Doi dintre suspecți au pus la dispoziția grupului patru societăți care au accesat în mod abuziv fonduri europene și le-au folosit în alte zone din România, în afara Deltei Dunării. Suspecții au pus la punct un sistem prin care, pe baza unor documente inexacte, au creat o aparență falsă privind locul de implementare a proiectelor, existența resurselor financiare aferente contribuției proprii și organizarea transparentă a procedurilor de achiziție. Manipularea procedurilor de achiziții publice a dus la stabilirea unor prețuri crescute în mod artificial.

Al treilea suspect a furnizat echipamente celor patru companii, la un preț supraestimat. În condițiile în care echipamentul a fost achiziționat cu fonduri europene (aproximativ 70%), interesul grupului a fost să mențină prețurile de achiziție cât mai ridicate, pentru a obține rambursarea unor sume cât mai mari posibile din fonduri europene. În plus, diferența dintre prețul real și prețul de cumpărare declarat autorității de management a rămas la dispoziția grupului.

Pentru a supraevalua valoarea echipamentelor au fost folosite alte trei firme, toate controlate de cel de-al treilea suspect: echipamentul a fost importat în România prin intermediul unei firme și apoi vândut unei alte firme, înregistrată în Bulgaria. Atunci a avut loc o primă creștere de preț. De asemenea, compania cu sediul în Bulgaria a vândut echipamentele companiilor controlate de ceilalți doi membri ai grupului, la prețuri majorate din nou. Pentru a crea o justificare aparentă a acestei creșteri de preț s-a folosit o a treia firmă, dând impresia că au fost furnizate servicii asociate echipamentelor vândute beneficiarilor de fonduri europene și în conturile căreia au fost virate sumele rezultate în urma creșterii prețului.

Prejudiciul total estimat este de 14.437.000 lei (aproximativ 3 milioane de euro).

La 25 mai 2022, cei trei au fost informați de acuzații și s-a stabilit o cauțiune pentru fiecare, în valoare totală de 1,7 milioane de euro.