Un fost notar a fost condamnat pe 2 februarie de Tribunalul Regional Berlin pentru fals și legalizări notare false, în urma unei anchete privind o fraudă cu TVA de 80 milioane de euro, implicând mașini de lux și măști medicale.

În urma anchetei, condusă de Parchetul European, s-a descoperit o rețea complexă prin care mașini de lux și măști medicale au fost comercializate, folosind companii-fantomă în mai multe țări, inclusiv Cehia, Germania și Polonia.

Se pare că inculpații au folosit persoane cu o situație financiară mai săracă din Polonia și Letonia ca pioni. De asemenea, se presupune că principalii suspecți au acționat ca directori de facto ai mai multor companii prin falsificarea semnăturilor, asistați de notar și un consultant fiscal.

Tribunalul a constatat că notarul a legalizat cu bună știință transferuri de bani pe baza semnăturilor falsificate ale pionilor. În timp ce inculpatul nu știa că firmele-fantomă făceau parte dintr-o schemă de fraudă cu TVA, tribunalul l-a considerat totuși membru al bandei infracționale.

Având în vedere că inculpatul a recunoscut infracțiunile, și-a retras licența de notar în timpul procesului penal, iar acum este grav bolnav, Tribunalul Regional Berlin l-a condamnat la doi ani de închisoare și a suspendat pedeapsa de supraveghere. În plus, a fost dispusă confiscarea taxelor obținute de acesta prin schema de fraudare.

O hotărâre în cazul celorlalți inculpați este așteptată cel mai devreme în aprilie.