Parchetul European a lansat o investigație privind folosirea ilegală a programului de spionaj Predator, într-un scandal de interceptări telefonice care a zguduit politica Greciei, potrivit informațiilor EURACTIV.

Mai multe surse au confirmat pentru EURACTIV că la cererea Comisiei PEGA, comisia Parlamentului European care cercetează folosirea programelor ilegal de spionaj în întreg blocul comunitar, Parchetul European a lansat o investigație privind mai multe aspecte ale scandalului.

Ancheta Comisiei PEGA s-a concentrat pe exportul ilegal al programului de spionaj Predator din Grecia în țări din Asia, Africa și din alte părți ale globului, precum și pe acuzațiile privind evaziunea fiscală practicată de companiile implicate în așa-numitul scandal "Predatorgate".

Contactat de EURACTIV, un purtător de cuvânt al EPPO a refuzat să confirme sau să nege existența unei investigații în curs.

"Ca regulă generală, nu comentăm în legătură cu investigațiile în curs, nici nu confirmă în mod public la ce cazuri lucrăm, deoarece nu vrem să punem în pericol procedurile în derulare și rezultatul acestora", a declarat purtătorul de cuvânt pentru EURACTIV. 

"Oricând putem să spunem ceva despre o investigație, o facem în mod proactiv", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Acordarea licențelor de export

Două surse au declarat EURACTIV că procurorul european a primit, în ultimele săptămâni, informații de la jurnaliștii greci care investighează scandalul interceptărilor telefonice.

"Persoanele care au despus mărturie în fața procurorilor au prezentat dovezi care arată că administrația (premierului) Kyriakos Mitsotakis a facilitat extinderea programului de spionaj Predator al Intellexa în țări precum Arabia Saudită, Sudan, Madagascar și Bangladesh, acordând licențe de export prin intermediul Ministerului grec de externe", a declarat o sursă apropiată subiectului.

Guvernul grec a negat, la începutul dezvăluirilor, orice implicare.

Dar, câteva săptămâni mai târziu, purtătorul de cuvânt al guvernului, Yannis Oikonomou, a recunoscut că Ministerul de externe a acordat aceste licențe și a spus că a fost lansată o investigație pentru a stabili dacă au fost respectate procedurile.

Problema acordării licențelor de export a fost dezvăluită pentru prima dată de Inside Story și New York Times, ceea ce a determinat Comisia Europeană să ceară explicații.

Cu toate acestea, vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis, a dezvăluit săptămâna trecută că autoritățile elene nu au răspuns la o solicitare de informații trimisă pe 14 februarie.

De asemenea, guvernul conservator grec nu a reușit să ofere răspunsuri Comisiei PEGA în această chestiune.

Între timp, Yannis Smyrlis, fostul secretar general al Ministerului grec de externe care a semnat licențele ilegale privind exportul de spyware, a demisionat la sfârșitul lunii decembrie anul trecut și a fost numit rapid director adjunct al partidului de guvernământ Noua Democrație (PPE) înaintea alegerilor generale din mai.

Procurorul european cercetează dacă guvernul elen a încălcat Regulamentul (UE) 2021/821 privind așa-numitele produse "cu dublă utilizare" (adică produsele care necesită o licență specială de export, deoarece pot fi utilizate și în scopul a provoca prejudicii) pentru a favoriza firma grecească Intellexa.

Potrivit Reporters United, o rețea grecească de jurnaliști de investigație, acționarii Intellexa ar avea legături cu nepotul lui Mitsotakis, Grigoris Dimitriadis, care - până în august 2022 - a fost și secretarul general al biroului prim-ministrului.

Atât Dimitriadis, cât și șeful serviciilor secrete de atunci au demisionat după ce au apărut dezvăluiri potrivit cărora Nikos Androulakis, europarlamentar și lider al partidului socialist Pasok, a fost pus sub supraveghere în 2021 de către serviciul de informații grec.

Mitsotakis a spus că nu era la curent cu această supraveghere, dar opoziția a subliniat că una dintre primele mișcări ale prim-ministrului la începutul mandatului său a fost să preia serviciile secrete sub supravegherea sa directă.

"O enormă" evaziune fiscală 

O altă sursă a declarat pentru EURACTIV că informațiile primite de echipa procurorului european Laura-Codruța Kövesi la Atena relevă "o evaziune fiscală enormă" a companiilor implicate în scandalul de supraveghere.

"Plăți nedeclarate, facturi false și tranzacții triunghiulare sunt unele dintre infracțiunile fiscale grave care par să fi fost comise de companiile grecești Intellexa și Krikel, de compania irlandeză Thalestris și de companiile cipriote asociate cu acestea”, a spus sursa pentru EURACTIV.

"Sute de facturi și declarații fiscale false au fost transmise Procurorului european pentru a documenta frauda și modul în care sunt afectate interesele UE", a adăugat sursa.

Dovezile conduc la Chadera Enterprises Limited, o companie înregistrată în Insulele Virgine Britanice, potrivit unui document consultat de EURACTIV.

Chadera îi aparține lui Tal Dilian, un fost ofițer al armatei israeliene, care deține 65% din firma greacă Intellexa. Restul de 35% din Intellexa e deținut de compania cipriotă Santinomo Limited.

În septembrie anul trecut, guvernul elen a refuzat să prezinte contractele semnate între aceste companii și ministere unei comisii speciale ce anchetează scandalul interceptărilor telefonice.

Acționarii Intellexa și Krikel nu au participat la audierile organizate de Comisia PEGA a Parlamentului European. Între timp, parlamentarii partidului de guvernământ Noua Democrație au blocat încercările comisiei naționale de anchetă de a-i invita la audieri pe proprietarii Krikel și Intellexa.

A doua sursă a spus că suspiciunea de fraudă fiscală declanșează automat implicarea procurorului european, în urma unui acord recent de cooperare reciprocă privind combaterea criminalității financiare semnat între autoritățile fiscale grecești și EPPO.

Sursa a citat dovezi care arată că conturile bancare ale Intellexa și Krikel arată o "diferență uriașă între veniturile declarate autorităților fiscale și banii încasați".

Un test critic pentru UE și justiția greacă

EURACTIV l-a contactat pe jurnalistul grec de investigație Thanasis Koukakis – prima victimă confirmată a lui Predator în Grecia – care a dezvăluit că, încă din primăvara anului 2022, a luat legătura cu biroul lui Kövesi, semnalându-i gravitatea cazului.

"Până acum, ancheta jurnalistică a progresat într-o asemenea măsură încât implicarea Parchetului european a fost imperativă", a spus Koukakis.

El a adăugat că "singura sa rezervă" se referă la disponibilitatea autorităților judiciare și de urmărire penală grecești de a coopera cu Kövesi cu bună-credință.

"Totodată, acest caz va fi un prim test dificil pentru calitatea și profunzimea cooperării Parchetului European cu autoritățile fiscale grecești", a menționat jurnalistul elen.

Comisia PEGA a Parlamentului European a cerut autorităților elene să rezolve scandalul interceptărilor telefonice înainte de alegerile din 21 mai.

Liderul Pasok Nikos Androulakis i-a spus luni procurorului grec că procedurile trebuie să fie accelerate.

"Acest caz nu va fi prescris nici politic, nici penal. Și lăsați-i pe cei responsabili să fie siguri că își vor asuma pe deplin responsabilitățile", a spus Androulakis.