Kosovo vrea ca 10.000 de sârbi care trăiesc pe teritoriul său să conducă vehicule cu plăcuțe de înmatriculare "kosovare". Belgradul refuză, UE cere Priștinei să dea înapoi.

Franța a cerut Serbiei și Kosovo, "și în special Kosovo", să accepte propunerea Uniunii Europene pentru a-și rezolva diferendul privind plăcuțele de înmatriculare, după eșecul negocierilor imputat de Bruxelles Priștinei, relatează publicația elvețiană Le Matin.

Președintele sîrb, Aleksandar Vucici, și prim-ministrul kosovar, Albin Kurti, nu au reușit să se înțeleagă luni, la Bruxelles, pentru a-și rezolva disputa privind plăcuțele de înmatriculare care înveninează relațiile bilaterale. Serbia a acceptat propunerile europene, spre deosebire de partea kosovară, a subliniat Josep Borrell, șeful diplomației europene.

Această întâlnire are loc într-un context de tensiuni tot mai mari între Serbia și fosta sa provincie cu populație majoritar albaneză, spre marea nemulțumire a UE, mediatoare din 2011 a negocierilor pentru normalizarea legăturilor lor. 

"Perspectivă europeană" 

"Franța susține pe deplin medierea europeană, care trebuie să permită să se avanseze spre un acord global și juridic obligatoriu între Serbia și Kosovo și să avanseze în sensul perspectivei europene a celor două țări", explică purtătoarea de cuvânt franceză.

"Ea cere părților să continue negocierile în zilele următoare, într-un spirit de compromis, și să pună în aplicare acordurile deja încheiate".

Pristina vrea ca 10.000 de sârbi din Kosovo, ale căror vehicule au plăcuțe de înmatriculare emise de Serbia să le înlocuiască cu plăcuțe ale Republicii Kosovo, declarându-se gata să dea amenzi de marți vehiculelor care nu se conformează.

Sursa: RADOR