Deputatul NEOS Helmut Brandstätter consideră că veto-ul austriac împotriva aderării României la Schengen este irelevant și dăunător. "Prietenul ÖVP", premierul ungar Viktor Orban, e cel care îi lasă pe migranți să intre în Austria.

Acest blocaj este "subiectiv și ne dăunează”, a declarat Helmut Brandstätter, parlamentar al formațiunii de opoziție NEOS, pentru postul PULS 24.

Împreună cu lidera partidului NEOS, Beate Meinl-Reisinger, el a evaluat situația în România. "Știm că fluxurile (de refugiați) nu vin de acolo", a spus el. Argumentul potrivit căruia refugiații ar veni în Austria prin România este, prin urmare, irelevant.

Mulți solicitanți de azil vin în Austria prin Ungaria și Serbia. "Parțial, prietenul ÖVP (partidul cancelarului Karl Nehammer - n.r.), domnul Orban, este cel care trimite migranți" în Austria, a mai spus Brandstätter.

 

 

Prin urmare, este cât se poate de nedrept să pedepsim România pentru acest lucru. Ne facem doar rău: "Austria este unul dintre cei mai mari investitori din România". Multe companii austriece importante au filiale acolo. "Ei simt deja o atmosferă anti-austriacă și asta ne dăunează", atrage atenția Brandstätter.

El face apel la cooperare. Trebuie să existe atât opțiuni de azil, cât și returnări pentru persoanele fără motive pentru a solicita azil. Acordurile de returnare ar trebui negociate la nivelul UE, consideră politicianul NEOS.