Parlamentul olandez a aprobat joi seara târziu poziția guvernului țării în favoarea aderării Bulgariei ca membru cu drepturi depline la spațiul fără frontiere Schengen, a anunțat vineri ministrul bulgar de interne Kalin Stoianov.

Votul Parlamentului de la Haga vine după ce Guvernul condus de Mark Rutte a confirmat săptămâna trecută îndeplinirea de către Bulgaria a cerințelor Schengen și a transmis decizia sa legislativului.

Potrivit lui Stoianov, poziția Austriei este acum singurul obstacol rămas în ceea ce privește candidatura Sofiei la Schengen, relatează BTA, preluată de News.ro.

Discuții foarte intense sunt în curs de desfășurare între Bulgaria și Austria, precum și între România și Austria, a spus Stoianov. La negocieri participă și instituțiile UE implicate în acest proces.

Ministrul și-a exprimat speranța că Austria va lua o decizie în zilele următoare.

Potrivit unor surse diplomatice citate de Mediapool, o decizie cu privire la intrarea celor două țări balcanice cu granițele lor aeriene este probabil să fie luată în ianuarie.

Deocamdată, însă, Viena rămâne fermă în intenția sa de a împiedica calitatea de membru deplin al celor două state.

Bulgaria a respins deja posibilitatea de a se pune țării condiții suplimentare de către partea austriacă. România a acceptat, de asemenea, ”oferta” de intrare numai pe calea aerului, cu așteptări ca o decizie privind intrarea pe uscat să urmeze în curând, având în vedere că Austria rămâne izolată.