Parlamentul va începe săptămâna aceasta dezbaterile asupa unui proiect de lege privind reformarea Curții Supreme, într-o altă încercare de a convinge Comisia Europeană să deblocheze banii din planul de redresare și reziliență.

Comisia a blocat fonduri în valoare de 35,4 miliarde de euro pe care Polonia ar fi trebuit să le primească în cadrul Mecanismului pentru redresare și reziliență. Pentru a debloca fondurile, Poloniei i s-a cerut să abordeze problemele statului de drept, în special reforma Curții Supreme.

„Proiectul (...) oferă o bază solidă pentru a spera că vom putea pune capăt disputei inutile”, a declarat prim-ministrul Mateusz Morawiecki, relatează publicația Business Insider, preluată de EURACTIV.

Proiectul de modificare a legii se bazează pe un compromis pe care ministrul polonez pentru afaceri europene, Szymon Szynkowski vel Sęk, l-a stabilit împreună cu Executivul de la Bruxelle, a adăugat el.

Camera inferioară a Parlamentului, Sejm, va discuta miercuri noul proiect, transmite Agenția de presă poloneză. 

Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a numit noul proiect „un pas promițător înainte pentru a îndeplini angajamentele asumate în cadrul Planulului polonez de redresare și reziliență”.

„În vederea viitoarei evaluări preliminare a Comisiei, va fi important ca legea finală, așa cum a fost adoptată, să crească standardele privind protecția judiciară și independența judiciară”, a scris el sâmbătă pe Twitter.

Proiectul, despre care guvernul a spus că ține cont de cerințele Comisiei, a fost depus la Sejm în decembrie.

Întrucât președintele Andrzej Duda a insistat că nu a fost consultat cu privire la noul proiect, acesta a fost eliminat de pe ordinea de zi.

Modificările în sistemul judiciar pe care PiS le-a făcut de când a venit la putere în 2015 au declanșat dispute între Polonia și Comisie, Curtea de Justiție a UE stabilind că multe decizii au fost împotriva principiului independenței justiției.

Urmare a acestor măsuri, UE a blocat fondurile de recuperare la care Polonia avea dreptul, Comisia prezentând un set de milestone-uri, care includ obligația de a desființa Camera de disciplină a Curții Supreme, despre care CJUE a decis că ar putea servi ca mijloc de a pedepsi judecătorii critici la adresa guvernului.

Anul trecut, executivul polonez a venit cu o lege prin care a înlocuit Camera de disciplină cu Camera răspunderii profesionale – un pas pe care Comisia l-a considerat insuficient.