Parlamentul European a adoptat primele norme privind combaterea violenței împotriva femeilor
Parlamentul European a adoptat miercuri primele norme pentru a combate violența împotriva femeilor și pentru a proteja victimele, în special victimele violenței domestice.
Normele vor cuprinde legi mai stricte împotriva violenței comise online, măsuri de prevenție a violului și o asistență îmbunătățită acordată victimelor.
„Astăzi, Parlamentul a făcut primii pași pentru a transforma Europa în primul continent din lume care pune capăt violenței împotriva femeilor. Acesta este un act legislativ amplu care va preveni violența împotriva femeilor, va proteja victimele și va urmări penal autorii, asigurând astfel o abordare holistică a combaterii acestor infracțiuni atroce. Nu poate exista egalitate fără eradicarea violenței împotriva femeilor. Trebuie să ne asigurăm că nu poate exista impunitate pentru cei care comit astfel de infracțiuni”, a declarat co-raportoarea din partea Comisiei pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen, Frances Fitzgerald.
Noua legislație va avea o listă mai cuprinzătoare a situațiilor în care agravante pentru infracțiunile pasibile de pedepse mai grave, cum ar fi infracțiunile împotriva personalităților publice, a jurnaliștilor sau a apărătorilor drepturilor omului. Eurodeputații au discutat și posibilitatea pedepsirii victimelor în funcție de sex, orientare sexuală, culoarea pielii, religie, origine socială sau convingeri politice.
„Această directivă revoluționară întruchipează angajamentul nostru ferm de a consolida drepturile femeilor și de a salva vieți. Pe măsură ce avansăm, să ne amintim acest moment ca un prim pas istoric pentru a consolida drepturile femeilor și a deschide drumul către un viitor în care fiecare femeie să poată trăi fără frică și fără opresiune. Aceasta este o victorie pentru justiție și egalitate în întreaga Uniune Europeană”, a afirmat co-raportoarea din partea Comisiei pentru libertăți civile, Evin Incir.
Noile norme au fost adoptate cu 522 voturi și vor intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE, iar țările membre vor avea la dispoziție trei ani pentru a le pune în aplicare.
Comentarii