Numele membrilor unei noi subcomisii, a trei comisii speciale și a unei comisii de anchetă înființate de Parlamentul European au fost anunțate vineri. Mai mulți deputați români fac parte din acestea.

În sesiunea din iunie, Parlamentul a aprobat înființarea a trei comisii speciale și a unei comisii de anchetă care își vor desfășura activitatea timp de 12 luni și a unei subcomisii permanente. Fiecare comisie specială va avea 33 de membri, în timp ce comisia de anchetă și subcomisia au câte 30 de membri

Comisia de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului va investiga presupusele contravenții și administrarea defectuoasă a transportului animalelor, precum și presupusul eșec al Comisiei și al statelor membre de a pune în aplicare numeroase norme ale UE referitoare la transportul animalelor în UE și dincolo de frontierele sale.

În comisia de anchetă vor activa ca membri și Daniel Buda și Dan Motreanu, deputați din partea PNL (grupul popularilor europeni), precum și Carmen Avram, aleasă pe lista PSD (grupul socialiștilor și democraților).

Din Comisia specială pentru inteligența artificială în era digitală fac parte și Dan Nica (PSD, S&D) și Dragoș Tudorache (USR-PLUS, grupul Renew Europe).

În Comisia specială pentru lupta împotriva cancerului s-au înscris Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), Tudor Ciuhodaru (PSD, S&D) și Nicolae Ștefănuță (USR-PLUS, RE).

Rareș Bogdan, șeful Delegației PNL în Parlamentul European, este membru în nou-înființata Comisie specială privind ingerințele externe în toate procesele democratice din cadrul Uniunii Europene, inclusiv privind dezinformarea, în timp ce Dragoș Pîslaru (RE) va activa în cadrul Subcomisiei pentru chestiuni fiscale a Parlamentului European.