Parlamentul a aprobat vineri suma de 3 miliarde de euro sub formă de împrumuturi pentru a ajuta țările vecinie și partenere ale UE să facă față impactului COVID-19.

Împrumuturile, care vor beneficia de condiții extrem de favorabile și vor fi prevăzute pentru o perioadă de un an, vor ajuta următoarele zece țări ale căror economii au fost împinse în recesiune de pandemie: Albania (180 milioane euro), Bosnia și Herțegovina (250 milioane euro), Georgia (150 milioane euro), Iordania (200 milioane de euro), Kosovo (100 milioane de euro), Republica Moldova (100 milioane euro), Muntenegru (60 milioane euro), Republica Macedonia de Nord (160 milioane euro), Tunisia (600 milioane euro) și Ucraina (1.2 miliarde euro).

Obiectivul finanțării este de a permite acestor țări să atenueze efectele sociale și economice negative ale crizei, păstrând, în același timp, stabilitatea financiară a statului.

Pentru a canaliza fondurile cât mai curând posibil acestor țări, Parlamentul a votat propunerea în regim de urgență (definit în conformitate cu articolul 163 din Regulamentul de procedură). Consiliul a dat undă verde pachetului pe 5 mai.

Plata asistenței poate începe din momentul în care țările semnează memorandumul de înțelegere, care va stipula condițiile împrumuturilor.

Comisia Europeană se așteaptă ca prima tranșă să fie plătită în toamna anului 2020, iar a doua și ultima tranșă la începutul anului 2021.