Parlamentul European a dat joi undă verde pentru un împrumut de 5 miliarde de euro acordat Ucrainei, informează La Libre Belgique.

Împrumutul face parte dintr-un pachet excepțional de ajutor care prevede împrumuturi de până la 9 miliarde de euro pentru Kiev pe anul 2022 și se adaugă la un precedent ajutor macro-financiar "de urgență" (credite de 1,2 miliarde) în legătură cu care instituțiile europene se puseseră deja de acord cu puțin timp înaintea invaziei ruse.

Din cele 9 miliarde promise în primăvară, un împrumut de un miliard a fost deja dat la începutul lui august. Scopul acestei "asistențe macro-financiare", sub formă de credite pe termen lung în condiții favorabile (Comisia împrumută pe piețe și transferă fondurile Ucrainei), este ca să se asigure o anumită stabilitate Ucrainei permițându-i să acopere nevoile urgente de finanțare și să poată păstra funcționale infrastructurile esențiale.

"Nevoile de finanțare externă ale Ucrainei au crescut rapid din cauza invaziei ruse. În afara daunelor considerabile cauzate drumurilor, podurilor, uzinelor, caselor, spitalelor și altor infrastructuri fizice, țara și-a pierdut și accesul la piețele financiare internaționale", își justifică Parlamentul European hotărârea.

Textul a fost adoptat joi în ședința plenară, printr-o procedură de urgență, cu o majoritate importantă (534 pentru, 30 contra, 26 abțineri). Pentru a debloca fondurile, Comisia va trebui să mai semneze un acord de împrumut cu autoritațile ucrainene.

Sursa: RADOR