Parlamentul European a votat marți rezoluția care cere Comisiei Europene să accelereze implementarea Garanției pentru copii în toate statele membre.

Garanția Europeană pentru Copii este instrumentul creat de Uniunea Europeană pentru a scoate copiii din sărăcie prin programe implementate pe termen lung.

Cu toate acestea, la doi ani de la adoptarea Garanției pentru Copii sunt în continuare 21,6% din copiii din toată UE trăiesc în sărăcie sau risc de excluziune socială.

Cifrele sunt și mai dramatice pentru România unde 1 din 4 copii trăiesc la limita dintre sărăcie și excluziune socială. 

Eurodeputatul REPER Dragoș Pîslaru, președintele Comisiei de Muncă din PE și inițiatorul acestei rezoluții, susține că pentru politicienii din România există ”copii invizibili”.

”Am fost la Pata Rît, la Pirita, în locuri uitate de lume, locuri unde politicienii au îngropat copiii în gunoaie și i-au făcut invizibili. E timpul ca ghetourile să dispară. Acestea sunt o pată pe obrazul statelor membre, al României, dar și al Uniunii Europene. Avem nevoie de implementarea urgentă a Garanției pentru Copii. S-au scurs doi ani de sărăcie pentru copiii României, iar Guvernele ce-au trecut nu s-au uitat la ei. Acești copii invizibili pentru politicienii din România există și există clar soluții ca ei să nu mai fie invizibili”, spune Pîslaru.

Co-președintele REPER maispune că votul de marți din Parlamentul European este ”o palmă dată peste obrazul politicienilor ce-au permis să abandoneze copiii în sărăcie”.

Prin această rezoluție, o majoritate solidă dintre europarlamentari cere Comisiei Europene mai mulți bani la bugetul UE pentru copiii săraci, mese calde în școli, locuințe adecvate, acces neîngrădit la educație și sănătate, precizează Pîslaru.

Eurodeputații solicită, de asemenea, prin această rezoluție o autoritate la nivel european care ”să supravegheze implementarea planurilor de acțiune din fiecare stat membru pentru a putea vorbi concret despre câți copii vom reuși să scoatem din sărăcie în următorii ani”.