Parlamentul European cere UE să impună sancțiuni Ungariei și să stopeze plățile
Eurodeputații consideră că starea de urgență pe durată nedeterminată și limitarea libertății de exprimare din Ungaria sunt incompatibile cu valorile UE.
Majoritatea deputaților din Parlamentul European apreciază că democrația și statul de drept din Ungaria sunt amenințate de măsurile de urgență adoptate de guvernul condus de Viktor Orban.
Europarlamentarii au apreciat că măsurile luate de guvernul maghiar pentru a combate pandemia de COVID-19, inclusiv declararea stării de urgență pe durată nedeterminată, nu sunt în conformitate cu normele UE și au atras atenția asupra riscului din ce în ce mai mare la adresa democrației într-o dezbatere cu vicepreședintele Comisiei, Věra Jourová, și cu președinția croată a Consiliului.
Potrivit unei comunicări a Parlamentului European, mai mulți deputați au solicitat Comisiei Europene să finalizeze examinarea modificărilor legislative și să deschidă procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.
Totuși, Vera Jourova a declarat în urmă cu două săptămâni că Executivul UE nu intenționează să pornească o acțiune juridică împotriva Budapestei pentru extinderea prerogativelor premierului Orban de a guverna prin ordonanțe de urgență pe termen nelimitat, pe fondul crizei sanitare.
Comisia a luat această hotărâre după o analiză aprofundată a textului legii aprobate de parlamentul ungar, a spus Jourova, și a considerat că nu este cazul să deschidă o procedură de infringement, dar va continua să urmărească cu atenție ceea ce face guvernul ungar.
De altfel, și unii eurodeputați au apărat deciziile adoptate de parlamentul din Ungaria, comparând măsurile excepționale adoptate în această țară cu cele adoptate de alte state membre ale UE, cum ar fi Franța sau Spania.
Însă Parlamentul European a declarat deja, în urmă cu aproape o lună, că deciziile Ungariei de a prelungi starea de urgență pe termen nelimitat, de a autoriza guvernul să se pronunțe prin decret și de a slăbi supravegherea Parlamentului sunt „total incompatibile cu valorile europene”.
Deputații au subliniat faptul că toate măsurile legate de COVID-19 „trebuie să fie în conformitate cu statul de drept, să fie strict proporționale [...], legate în mod clar de criza sanitară actuală, limitate în timp și să facă obiectul unui control periodic.”
De aceea, unii deputați au solicitat în mod expres ca plățile către Ungaria să fie oprite, în cadrul noilor perspective financiare și al planului de redresare, dacă principiile statului de drept nu sunt respectate.
De asemenea, europarlamentarii au criticat atitudinea pasivă a Consiliului, insistând asupra continuării procedurii prevăzute de articolul 7, inițiate deja de PE.
Comentarii