Parlamentul European a aprobat modificarea textului Rezoluției privind statul de drept care ''condamnă instrucțiunile date de guvenul italian municipalității din Milano în scopul suspendării înregistrării adopțiilor cuplurilor homoparentale''.

Amendamentul a fost prezentat de grupul Renew Europe și a fost susținut de Stânga, de Verzi și de Socialiști. Continuă astfel bătălia primarilor italieni pentru a putea înregistra copiii cuplurilor homosexuale, notează La Stampa.

Textul subliniază că ''această decizie va duce în mod inevitabil la discriminare, nu numai față de cuplurile de același sex, ci mai ales față de copiii acestora''. Deputații europeni adaugă că ''această acțiune constituie o încălcare directă a drepturilor minorilor, așa cum sunt enumerate în Convenția Națiunilor Unite privind drepturile copilului din 1989'', și sunt îngrijorați deoarece cred că această decizie ar face parte dintr-un atac mai larg împotriva comunității LGBTQI+ din  Italia.

Reacțiile sunt în cascadă. PPE este divizat în ceea ce privește condamnarea Italiei de către PE, după ce guvernul a sistat înregistrarea adopțiilor cuplurilor homoparentale. Surse din cadrul grupului PPE confirmă că delegația partidului Forza Italia a votat compact în favoarea guvernului, în timp ce delegațiile țărilor nordice și cea portugheză au declarat că sunt pentru apărarea familiilor curcubeu. Contribuția lor a fost decisivă pentru aprobarea amendamentului, care a avut deja sprijinul S&d, Verzilor și Renew. Se pare că populara delegație germană, una dintre cele mai numeroase din PE, le-ar fi dat adepților săi libertate de vot.

Primarul orașului Milano, Giuseppe Sala spune: ''Eu și mulți alți primari nu cedăm în fața aroganței celor care neagă o întâlnire pentru o problemă atât de delicată precum cea cu care se confruntă orașul nostru. Am fost la Parlamentul European de la Bruxelles pentru a cere o dezbatere "cu privire la drepturile copiilor din familiile curcubeu, în special în cazul Italiei. Moțiunea - a subliniat Sala pe social media - a fost aprobată".

''Cred că nu ar trebui să existe abordări ideologice ale drepturilor copiilor, ci doar protecție: aceasta este poziția mea și a celorlalți primari. Nu trebuie să o dăm în ideologie, ci trebuie să respectăm drepturile oamenilor, ale cetățenilor și copiilor'', a declarat Gaetano Manfredi, primarul din Napoli, comentând cuvintele ministrului Roccella.

Iar referitor la sentința Curții de Casație citată de ministru, Manfredi a explicat: ''Există puțină confuzie în privința acestui subiect: sentința dată de Casație privește unele categorii de cupluri homoparentale și într-adevăr, cere ca în sfârșit să existe o lege care să reglementeze această problemă''.

''Acum este necesar ca guvernul să își revizuiască poziția privind certificatul de filiație și transcrierea în registrele municipale. Nu este vorba aici de o confruntare ideologică, ci de drepturile fetelor și ale băieților'', afirmă senatoarea Ilaria Cucchi, membră a Comisiei de politici europene.

Sursa: RADOR