Eurodeputații și-au exprimat sprijinul larg pentru abordarea comună a UE în combaterea pandemiei și au solicitat transparență totală pentru contractele și distribuirea vaccinurilor împotriva COVID-19.

În cadrul dezbaterii în plen de marți, eurodeputații au avut un schimb de opinii cu Ana Paula Zacarias, secretar de stat portughez pentru afaceri europene, și cu Stella Kyriakides, comisar UE pentru sănătate și siguranță alimentară.

Marea majoritate a eurodeputaților și-au arătat sprijinul pentru abordarea unitară a UE, care a asigurat dezvoltarea rapidă a vaccinurilor și accesul la vaccinuri pentru toți cetățenii europeni.

În același timp, aceștia au deplâns ”naționalismul în materie de sănătate”, inclusiv presupusele contracte paralele semnate de statele membre sau încercările de se devansa reciproc. Pentru a susține povestea europeană de succes, UE trebuie să răspundă cu unitate și solidaritate, lucrând împreună la toate nivelurile de guvernare, afirmă eurodeputații.

Membrii Parlamentului European au solicitat ca termenii contractelor dintre UE și companiile farmaceutice care implică bani publici să fie pe deplin transparenți. Eforturile recente ale Comisiei de a permite eurodeputaților să consulte un singur contract, incomplet, au fost considerate insuficiente.

Eurodeputații au reiterat faptul că doar o transparență deplină ar putea contribui la combaterea dezinformării și la consolidarea încrederii în campaniile de vaccinare din întreaga Europă.

Vorbitorii au recunoscut, de asemenea, dimensiunea globală a pandemiei de COVID-19, care necesită soluții globale. UE are responsabilitatea de a-și utiliza poziția de forță pentru a-și sprijini vecinii și partenerii cei mai vulnerabili. Pandemia poate fi depășită numai după ce toți oamenii au acces egal la vaccinuri, nu numai în țările bogate, au adăugat eurodeputații.

Dezbaterea a abordat, de asemenea, alte aspecte, precum necesitatea unor date naționale comparabile și recunoașterea reciprocă a vaccinărilor, necesitatea de a evita întârzierile și de a crește viteza vaccinării, precum și caracterul neconstructiv al acuzelor la adresa UE sau a industriei farmaceutice pentru orice eșec.