Spațiul de călătorie fără frontiere ar trebui extins pentru a include Bulgaria și România cât mai curând posibil, urmează să solicite eurodeputații. Parlamentul European a mai solicitat și în trecut ca cele două state să fie primite în Schengen.

În cadrul dezbaterii cu Comisia Europeană și Consiliul UE de miercuri după-amiază, 5 octombrie, eurodeputații vor solicita ca spațiul Schengen să fie finalizat rapid, prin extinderea la toate statele membre ale UE care doresc să participe.

Eurodeputații vor discuta, de asemenea, despre situația actuală a spațiului Schengen și despre propunerile recente de reformare a normelor și guvernanței acestuia.

O rezoluție va fi supusă la vot în sesiunea plenară din 17-20 octombrie.

În prezent, toate statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spațiul Schengen.

Eurodeputații au solicitat ca Bulgaria și România să fie pe deplin admise în spațiul Schengen în mai multe rânduri, de exemplu în rezoluția din 2018 pe această temă, în rezoluția din 2020 referitoare la situația spațiului Schengen în contextul pandemiei și în raportul din 2021 privind funcționarea spațiului de călătorie fără frontiere.

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu scrie pe Facebook că ”toate guvernele social-democrate europene, începând cu cancelarul german social-democrat, Olaf Scholz, au afirmat public susținerea pentru aderarea țării noastre la spațiul Schengen, ceea ce nu este cazul guvernelor de centru-dreapta”.

Partidul Socialiștilor Europeni (PES) urmează să aprobe la Berlin o rezoluție în care solicită aderarea României la spațiul Schengen, precizează Negrescu.

Recent, șeful PPE, Manfred Weber, a declarat că locul României, Bulgariei și Croației e în Schengen.