Parlamentul European a condamnat astăzi moartea Mahsei Amini în Iran și a solicitat sancțiuni UE împotriva ucigașilor săi și a celor implicați în înăbușirea protestelor de stradă care au urmat.

Într-o rezoluție adoptată joi, Parlamentul European trece în revistă evoluția situației din Iran în urma decesului unei femei iraniene kurde, Mahsa Amini, în vârstă de 22 ani, în arestul poliției morale iraniene și izbucnirea ulterioară a unor demonstrații de stradă împotriva regimului clerical dur.

Eurodeputații condamnă cu fermitate moartea Mahsei Amini și solicită o anchetă imparțială, eficace și, mai presus de toate, independentă privind relele tratamente și uciderea tragică a acesteia. Arestată de poliție la 13 septembrie pentru presupusa ignorare a legilor stricte ale Iranului privind purtarea hijab-ul, ea a murit într-un spital din Teheran trei zile mai târziu, în urma abuzului fizic suferit în detenție.

UE trebuie să sancționeze funcționarii iranieni implicați în represiune

În timp ce își exprimă sprijinul ferm pentru mișcarea pașnică de protest din Iran și, în special, pentru femeile tinere care conduc și participă la demonstrații, Parlamentul European condamnă cu fermitate utilizarea pe scară largă și disproporționată a forței de către forțele de ordine iraniene împotriva protestatarilor, ceea ce până în prezent a provocat numeroase victime.

Eurodeputații solicită, de asemenea, autorităților țării să elibereze și să renunțe imediat și necondiționat la toate acuzațiile împotriva oricărei persoane încarcerate exclusiv pentru că și-a exercitat dreptul la libertatea de exprimare, de asociere și de întrunire pașnică, precum și împotriva tuturor celorlalți apărători ai drepturilor omului.

Rezoluția îndeamnă UE să sancționeze funcționarii iranieni implicați atât în moartea Mahsei Amini, cât și în violențele împotriva protestatarilor, în temeiul regimului mondial de sancțiuni al UE în materie de drepturi ale omului.

Este necesară o anchetă ONU cu privire la evenimentele din IranParlamentul solicită, de asemenea, Organizației Națiunilor Unite și, în special, Consiliului pentru Drepturile Omului, să inițieze o anchetă cu privire la evenimentele recente din Iran.

De asemenea, eurodeputații îndeamnă statele membre ale UE care au o prezență diplomatică în această țară să își coordoneze acțiunile pentru a-i proteja pe apărătorii drepturilor omului, în special pe apărătorii drepturilor femeilor și persoanele cu dublă cetățenie UE-iraniană.