Principalele grupuri politice din PE au trimis o scrisoare comună Comisiei în care cer înghețarea aprobării Planului de Redresare și Reziliență al Poloniei (PNRR) până când Varșovia va respecta statul de drept și întâietatea dreptului comunitar.

Partidul Popular European (PPE), Grupul S&D, Renew Europe, Verzii și Stânga Unită susțin în scrisoare că nu se poate avea încredere în guvernul polonez că își va îndeplini obligațiile care-i  revin odată cu fondurile din planul european de redresare și reziliență post-COVID, potrivit Reuters.

Polonia ar urma să primească 23,9 miliarde de euro granturi și 12,1 miliarde de euro împrumuturi.

Cele cinci grupuri reprezintă mai mult de trei sferturi dintre membrii Parlamentului European. Singurele grupuri care nu au semnat au fost extrema dreaptă și blocurile eurosceptice.

„Solicităm Comisiei, în calitate de gardian al tratatelor, să se abțină de la aprobarea planului de redresare polonez până când sunt îndeplinite toate condițiile din Regulamentul de redresare și reziliență”, se arată în scrisoarea celor cinci grupuri parlamentare.

De când partidul eurosceptic PiS a preluat puterea în Polonia la sfârșitul anului 2015, Varșovia a intrat în dezacord cu UE din cauza modificărilor aduse sistemului judiciar, schimbări criticate de instituțiile europene care spun că încalcă independența instanțelor.

Din cauza acestor modificări, Comisia Europeană a dat în judecată Polonia și a câștigat la Curtea de Justiție a UE, dar Curtea Constituțională de la Varșovia - dominată complet de judecători propuși de partidele din coaliția de guvernământ, a decis că legile poloneze pot avea întâietate asupra legislației UE. Oficialii de la Bruxelles spun că acest lucru subminează temeiul juridic al Uniunii Europene.

Pentru a obține cele 34 de miliarde de euro din Planul de Redresa și Reziliență, Polonia trebuie să să îndeplinească mai multe criterii, inclusiv respectarea statului de drept.

Scrisoarea celor cinci grupuri din Parlamentul European se traduce prin presiuni politice suplimentare asupra Comisiei pentru a nu da fondurile până când Polonia nu respectă dreptul comunitar. 

Luna trecută, șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat că Polonia trebuie să desființeze noua cameră disciplinară pentru judecători pentru ca CE să-i aprobe Planul de Redresare și Reziliență (PNRR).

Planurile de redresare și reziliență prevăd investiții și reforme, acestea din urmă fiind legate de Semestrul european și de recomandările specifice pentru fiecare țară, a precizat Ursula von der Leyen, adăugând că Polonia are o recomandare veche privind independența justiției.

Parlamentul European e însă nemulțumit de faptul că Executivul de la Bruxelles nu se folosește de legislația recentă pentru a obliga Varșovia să respecte statul de drept.

Recent, Parlamentul European a dat în judecată Comisia Europeană la Curtea Europeană de Justiție pentru neaplicarea reglementării privind condiționalitatea plății fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Regulamentul, care a fost adoptat în decembrie anul trecut, permite UE să suspende plățile de la bugetul european către statele membre în care statul de drept este amenințat. Cu toate acestea, Comisia Europeană nu a folosit până acum acest instrument, a precizat președintele PE, David Sassoli.