Președinta PE Roberta Metsola a înmânat Premiul Saharov 2024 venezuelienilor Edmundo González Urrutia și María Corina Machado în cadrul unei ceremonii care a avut loc marți la Strasbourg.

”În căutarea justiției, democrației și statului de drept, Edmundo González Urrutia și María Corina Machado susțin fără teamă valori pe care milioane de venezuelieni și Parlamentul European le prețuiesc atât de mult. Acest premiu nu este doar o recunoaștere, ci și o reamintire a faptului că lupta pentru libertate nu este niciodată în zadar. Viitorul Venezuelei aparține poporului său, iar Parlamentul European este mândru de el”, a declarat Metsola.

María Corina Machado, reprezentată la ceremonie de fiica sa, Ana Corina Sosa, a fost candidată a opoziției la președinția Venezuelei în 2023 în numele ”Platformei Democratice a Unității”, înainte de a fi descalificată de Consiliul Electoral Național controlat de guvern.

Edmundo González Urrutia, diplomat și politician devenit principalul candidat al opoziției după descalificarea Maríei Corina Machado, a denunțat nepublicarea rezultatelor oficiale ale alegerilor prezidențiale din iulie 2024 și a contestat victoria declarată a lui Nicolás Maduro. El a părăsit Venezuela în septembrie 2024, în urma emiterii unui mandat de arestare împotriva sa, și s-a refugiat în Spania.

Adresându-se eurodeputaților, Edmundo González Urrutia a declarat: ”Cât de curând, țara noastră se va întoarce într-o direcție determinată de poporul nostru. Abuzul și violența din aceste zile sunt doar o încercare neîndemânatică de a amâna ceea ce este inevitabil. Niciun guvern bazat pe violență nu este stabil”. 

González Urrutia a subliniat faptul că venezuelenii, inclusiv partizanii și foștii partizani ai regimului, ”doresc să avanseze pe calea libertății, democrației și înțelegerii între noi toți”.

Președintele ales al Venezuelei a declarat că Premiul Saharov îi consolidează angajamentul față de dialog și simbolizează unitatea democrațiilor din întreaga lume care ”astăzi, mai mult ca oricând, au nevoie unele de alele”. El a concluzionat că ”lupta Venezuelei pentru libertate și democrație este lupta pentru aceste valori în întreaga lume”.

În intervenția sa de la distanță, María Corina Machado a denunțat faptul că ”timp de un sfert de secol au încercat să ne divizeze, să ne slăbească și să ne supună (...). Predicând ura, au încercat să ne întoarcă unul împotriva celuilalt, oameni împotriva oamenilor; să ne împartă între bogați și săraci, între stânga și dreapta, între albi și negri, între cei care pleacă și cei care rămân, precum și în funcție de convingerile noastre religioase”.

”Ei au urmărit, de asemenea, distrugerea tuturor instituțiilor democratice, de la un sistem judiciar independent la votul popular. Un regim corupt și criminal a sufocat economia, provocând cele mai grave niveluri de hiperinflație din istorie și transformând milioane de oameni în dependenți de ajutoare publice condiționate de loialitate politică, fără demnitate și fără viitor. Dar Venezuela a reacționat”, a declarat María Corina Machado, subliniind că alegerile prezidențiale din 28 iulie au marcat începutul unei schimbări reale de neoprit, care depășește timpul actual și frontierele Venezuelei.

”Știm că vom reuși (...); victoria Venezuelei va fi victoria întregii omeniri”, a concluzionat ea, mulțumind Parlamentului European „pentru că a dovedit că nu suntem singuri”.

Într-o rezoluție adoptată la 19 septembrie 2024, Parlamentul European l-a recunoscut pe González Urrutia ca președinte legitim și ales în mod democratic al Venezuelei, și pe María Corina Machado ca lider al forțelor democratice ale țării.

Potrivit eurodeputaților, rapoartele misiunilor internaționale de observare a alegerilor au arătat clar că alegerile prezidențiale din Venezuela nu au respectat standardele internaționale de integritate electorală.