Parlamentul European, în alertă după un nou scandal privind influența rusă
Înainte de alegerile europene din iunie, Parlamentul European a intrat în stare de alertă, pe măsură ce presiunea crește pentru un răspuns la un nou scandal privind influența rusă care zguduie instituția.
Săptămâna trecută, autoritățile cehe au descoperit o operațiune de influență rusă în Europa, care implică site-ul de știri Voice of Europe.
Se pare că acest site a plătit politicieni europeni pentru a răspândi propagandă, inclusiv membri ai Parlamentului European, potrivit premierului belgian Alexander De Croo.
Presa cehă și germană au relatat că în scandal este implicat și Petr Bystron, numărul doi în pe lista pentru europarlamentare a partidului de extremă-dreapta german AfD, în prezent membru în Bundestag.
După Qatargate în 2022, Parlamentul European a inițiat reforme pentru a îmbunătăți transparența și se pregătește să încheie negocierile privind un nou organism de etică al UE.
Și, în urma scandalului de săptămâna trecută, grupurile parlamentare s-au grăbit să solicite o dezbatere în plen și o rezoluție pe această temă.
Însă grupul liberal Renew Europe dorește mai mult, solicitând procese de autorizare de securitate mai stricte și o verificare consolidată a personalului, în special a celor care participă la întâlniri delicate.
Un control mai riguros în cazul organizării de evenimente în Parlamentul European, invitarea unor oaspeți în PE și accesul la platformele de comunicare ale instituției se numără printre sugestiile prezentate în amendamentele la un raport privind descărcarea de gestiune a bugetului UE – un raport adesea folosit pentru a aborda probleme politice.
”Ideea este de a sublinia faptul că avem nevoie ca Parlamentul European și toate instituțiile UE să aibă resurse adecvate pentru a proteja informațiile împotriva campaniilor de manipulare înainte de alegeri și să ne semnalăm preocupările cu privire la campania de interferență străină și de dezinformare”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Renew pentru Euractiv.
PE impune deja cerințe legale și etice, propune cursuri de formare și autorizație de securitate pentru cei care se ocupă cu informații clasificate.
Renew se așteaptă la un sprijin puternic din partea altor grupuri politice pentru a adopta textul.
Subliniind din nou starea de alertă ridicată a Parlamentului European, președinta Roberta Metsola a spus la un eveniment care a avut loc miercuri: ”Nu ne este frică, știm cum să lucrăm împreună pentru a-i opri”.
”Mai sunt puțin peste 60 de zile până la alegerile europene. Știm ce este în joc, la fel cum știu și acei actori care vor merge, nu știu cât de departe, în încercarea de a perturba procesul nostru democratic”, a adăugat ea.
Este greu de crezut însă că președinta PE va veni cu noi reforme înainte de alegeri, deoarece programul este foarte aglomerat.
Dar deputații europeni sunt foarte îngrijorați și sunt dispuși să acționeze.
”Acesta este un nou nivel de amenințare”, a declarat Brando Benifei, șeful delegației socialiștilor italieni (Partito Democratico), pentru Euractiv.
El a subliniat că scandalul a dezvăluit modul în care actorii străini pot afecta sistematic democrația europeană.
”Trebuie să fim foarte atenți acum să înțelegem foarte bine ce s-a întâmplat și să luăm deciziile necesare”, a avertizat el.
Este suficientă reforma post-Qatargate?
Potrivit lui Nick Aiossa, director la Transparency International Europa, acest scandal ”ar putea fi mai grav decât Qatargate”, adăugând că ar trebui ”să aducă reforme reale pentru a elimina această cultură a impunității”.
În 2022, un scandal care a implicat Qatar și Maroc a dus la un set de reforme interne pentru înăsprirea regulilor de transparență ale Parlamentului European, precum și crearea unui organism de etică al UE.
Dar acestea au fost criticate pe scară largă de părțile interesate și de eurodeputați pentru că sunt ineficiente.
Măsurile ”care ar preveni un viitor scandal nu au fost abordate, deoarece încă avem o lipsă de monitorizare și aplicare”, a declarat pentru Euractiv Shari Hinds, ofițer de politici pentru integritatea politică a UE la Transparency International Europa.
Organismul de etică al UE nu va avea competențe de investigare sau de sancționare, potrivit Hinds.
”Când ai un sistem în care știi că există o supraveghere și o monitorizare puternică și independentă a activităților și, de asemenea, sancțiuni descurajatoare atunci când ceva este încălcat, atunci dezvolți o cultură a integrității, în care acest tip de practică nu se întâmplă”, a adăugat ea.
Comentarii