Conferința președinților din Parlamentul European a aprobat joi calendarul audierilor comisarilor desemnați.

Audierile vor începe pe 30 septembrie și se vor încheia pe 8 octombrie.

Pe 30 septembrie vor fi audiați doi comisari desemnați, pe 1, 2 și 3 octombrie câte șase, pe 7 octombrie - 3, iar pe 8 vor fi audiați vicepreședinții executivi desemnați de Ursula von der Leyen.

Când va fi audiat fiecare comisar și de către ce comisii se va stabili la următoarea Conferință a președinților, pe 19 septembrie. 

Audierile vor fi urmare imediat de reuniunile de evaluare. Pe 15 octombrie, Conferința președinților de comisii va transmite concluziile Conferinței președinților. Aceștia au ultimul cuvânt în privința evaluării și vor decide pe 17 octombrie dacă e nevoie de detalii suplimentare din partea unor comisari desemnați sau declară audierile încheiate. 

Dacă vor avea loc audieri suplimentare ale unor comisari desemnați, ele se vor desfășura pe 14 și 15 octombrie, urmate de evaluarea Conferinței președinților de comisii pe 16 octombrie și de decizia finală a Conferinței președinților pe 17 octombrie. 

Votul pentru întreaga Comisie va avea loc în plenul PE de la Strasbourg, pe 23 octombrie, iar noul Executiv european urmează să-și înceapă activitatea la 1 noiembrie.