Eurodeputații vot reveni la masa negocierilor, atunci când Consiliul va da dovadă de "o dorință reală de a ajunge la un acord", a precizat Parlamentul European.

Legislativul european a anunțat joi seara că a întrerupt negocierile cu statele membre privind următorul buget multianual al UE pentru perioada 2021-2027.

Parlamentul European așteaptă o modificare a mandatului de negociere a Consiliului, astfel încât să fie alocați mai mulți bani pentru cele 15 programe emblematice ale UE, "în beneficiul cetățenilor", au precizat membrii echipei de negociere a PE privind bugetul multianual.

Aceștia atrat atenția că s-a pierdut deja mult timp, dar avertizează că nu vor accepta niciun compromis în negocierile cu Consiliul.

Șefii de stat și de guvern au convenit la Consiliul European din iulie asupra unui buget de 1.074 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, dar PE solicită mai mulți bani.

Negocierile sunt dificile ca urmare a poziției ferme a așa-numitelor țări frugale (Olanda, Danemarca, Suedia, Austria și Finlanda), care se opun unei creșteri suplimentare a bugetului.