Parlamentul European le solicită statelor membre mai multă vigilență în fața dezinformarii rusești

Grupul de lucru al Parlamentului European pentru transformare digitală, securitate cibernetică și securitate a informațiilor și-a acordat un an pentru a verifica dacă legea privind serviciile digitale reușește să contracareze dezinformarea pe rețele.
Uniunea Europeană, mai precis așa-numitul Grup de lucru privind transformarea digitală, securitatea cibernetică și securitatea informațiilor, depune un efort uriaș pentru a contracara dezinformarea în rețele de socializare și pentru a crește responsabilitatea marilor platforme digitale în conținutul transmis pe teritoriul european. Însă membrii săi consideră că guvernele statelor membre cunosc mai bine amenințările informaționale care există pe teritoriul lor și, prin urmare, trebuie să sporească vigilența pentru a preveni amenințarea la adresa integrității alegerilor sau pentru a evita ca bulele de destabilizare să aibă o influență de lungă durată asupra opiniei publice europene, scrie „La Nueva Espana”.
„Ei pot face mai mult”, a spus daneza Christel Schaldemose, președinta grupului de lucru, în cadrul unei mese rotunde la care a fost evocată impunitatea cu care unii influencerii pro-Kremlin cu sute de mii de adepți par să acționeze în anumite state membre, precum și comunicatori care au lucrat în trecut chiar pentru mass-media de propagandă de stat rusă și care s-au instalat în teritorii comunitare după blocarea la nivel comunitar a unor posturi ca RT sau conexe. Schaldemose a subliniat că, în unele țări din UE, jurnaliștii cu un anumit număr de adepți pot fi pedepsiți dacă răspândesc informații care se dovedesc a fi false.
Legea Serviciilor Digitale
În discursul său, europarlamentara din grupul Socialiștilor și Democraților a apărat cu fermitate Digital Services Act, un regulament aprobat de Parlamentul European în 2022, care înlocuiește Directiva Comerțului Electronic din 2000, respingând categoric acuzațiile de „exces de reglementare”, în special din partea SUA. Măsurile aprobate includ posibilitatea impunerii de sancțiuni financiare pe marile platforme digitale care distribuie conținut fals. „Platformele trebuie să-și asume responsabilitatea pentru impactul pe care îl au... tinerii își obțin din ce în ce mai mult informații din rețelele de socializare”, a spus ea. După ce a amintit ce s-a întâmplat recent în România, unde candidatul pro-Moscova Călin Georgescu a fost promovat pe platforma Tik Tok, a amintit că dezinformarea creează un „spațiu public în care nimeni nu are încredere în nimeni”, lucru care împiedică funcționarea normală a democrației. Deputata daneză a propus o perioadă de un an pentru revizuirea rezultatelor regulamentului UE privind domeniul digital.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii