Ungaria nu ar trebui să primească fonduri de coeziune și subvenții de redresare până când acestea sunt folosite pentru corupție și încălcări ale statului de drept, consideră europarlamentarii, relatează Nepszava.

Un proiect de rezoluție propus de cinci grupuri politice din Parlamentul European solicită decidenților Uniunii Europene să nu aprobe Ungariei subvențiile reținute din diferite motive până când nu se va demonstra că măsurile luate pentru combaterea corupției sunt eficiente și ireversibile, respectiv până când Guvernul de la Budapesta nu va pune în aplicare toate recomandările Bruxelles-ului care vizează promovarea principiilor statului de drept.

Propunerea de rezoluție, care este aproape finalizată și care se referă la stadiul negocierilor care au loc între Bruxelles și Budapesta, va fi votată joi de europarlamentari.

Instituțiile Uniunii Europene care decid asupra banilor nu trebuie să ia în considerare în mod obligatoriu opinia Parlamentului European.

Textul proiectului de rezoluție discutat de grupurile politice populare, socialiste, liberale, ecologice și de extrema stângă din Parlamentul European precizează: Nici implementarea integrală a celor 17 măsuri anticorupție negociate între Comisia Europeană și Guvernul ungar nu este suficientă pentru ca în Ungaria să fie eliminate riscurile sistemice la adresa intereselor financiare ale Uniunii Europene. Din acest considerent, Comisia Europeană, care evaluează performanțele Guvernului Orbán, trebuie să își mențină propunerea sa din septembrie privind suspendarea angajamentelor financiare care afectează aproximativ o treime - 7,5 miliarde de euro - din fondurile de coeziune.

Pe baza recomandării Comisiei Europene, țările membre ale UE trebuie să voteze blocarea banilor până când se face dovada că motivele sancțiunilor au încetat.

Proiectul de rezoluție regretă, pe de o parte, că din cauza atitudinii Guvernului acest sprijin încă nu a ajuns la populația ungară și la regiuni, în timp ce celelate 26 de planuri de redresare au fost aprobate. Pe de altă parte, documentul solicită Comisiei Europene să nu înainteze acest proiect pentru aprobare către guvernele statelor membre până când Ungaria nu îndeplinește toate recomandările făcute de Bruxelles în domeniul statutului de drept și până când nu va implementa toate hotărârile luate în acest sens de Curtea de Justiție a UE și de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

(Recomandările Bruxelles-ului se referă la îmbunătățirea activității procurorilor, consolidarea independenței justiției și îmbunătățirea calității și transparenței procesului de luare a deciziilor).

Pe lângă acestea, europarlamentarii așteaptă ca Colegiul Comisarilor să semneze acordul cu Guvernul ungar privind fondurile de coeziune de aproximativ 21 de miliarde de euro alocate Ungariei în perioada 2021-2027, doar dacă poate exclude faptul că aceste fonduri ar putea contribui la abuzuri sau la încălcarea statului de drept. Dacă Ungaria nu îndeplinește condițiile, Comisia Europeană trebuie să găsească o modalitate de a distribui fondurile UE prin intermediul administrațiilor publice locale și organizațiilor neguvernamentale și să furnizeze sprijinul beneficiarilor finali, se arată în proiectul de rezoluție.

Parlamentul European mai solicită Comisiei Europene să "adopte neîntârziat măsuri și împotriva altor încălcări ale statului de drept, în special în ceea ce privește independența justiției. În acest caz, Parlamentul European se referă la scrisoarea din noimebrie în care Executivul de la Bruxelles și-a exprimat nemulțumirea din cauză că coordonarea instanțelor este concentrată în mâinile președintelui Oficiului Național pentru Sistemul Judiciar, faptul că întrebările adresate de judecători către Curtea de Justiție a UE pot fi declarate ilegale și faptul că autoritățile administrative pot contesta la Curtea Constituțională o decizie judecătorească care a devenit deja obligatorie din punct de vedere juridic.

Vine vremea judecății

Termenul asumat de Guvernul Orbán pentru implementarea a 17 măsuri de combatere a corupției a expirat sâmbătă la miezul nopții.

Prin aceste măsuri, Executivul a promis, printre altele, să înființeze o Autoritate de Integritate care să supravegheze transparența procedurii de atribuire a contractelor de achiziție publică, să includă fundațiile de interes public în procedurile de achiziții publice, să introducă un nou sistem de declarare a averii, să asigure controlul judiciar al hotărârilor procurorilor și să consolideze cooperarea cu Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF).

Guvernul ungar a informat permanent Comisia Europeană despre modificările și măsurile legislative, care urmează să dea publicității evaluarea sa miercurea viitoare.

Sursa: RADOR