Parlamentul European (PE) va dezvălui propuneri privind combaterea corupției în urma scandalului încă în curs provocat de acuzații de trafic de influență implicând Qatarul și Marocul, relatează Euobserver.com.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, va prezenta joi un pachet anticorupție cuprinzând 14 propuneri, în speranța evitării repetării scandalului de mituire care i-a trimis fosta vicepreședintă, Eva Kaili, după gratii.

Între propunerile principale se află interzicerea angajării imediate a foștilor europarlamentari în domeniul lobby-ului, printr-o așa-zisă „perioadă de răcorire”.

Metsola mai propune și interzicerea „grupurilor de prietenie”, utilizate frecvent de către țări străine pentru a face lobby în PE pe ușa din dos, prin intermediul unor europarlamentari favorabili.

Între acestea se numără și grupul de prietenie UE-Qatar, prezidat în 2019-2021 de europarlamentarul român Cristian Silviu Bușoi.

Biroul acestuia a declarat pentru EUobserver că grupul a fost inactiv din primăvara lui 2019 până în 2021, din cauză că Bușoi preluase concomitent și funcția de președinte al Comitetului Industriei, Cercetării și Energiei al PE.

„Vă rugăm să remarcați de asemenea că el nu a primit bani, cadouri, sprijin sau orice formă de orice fel [sic!] de interese de declarat înainte, în cursul și după mandatul său de Președinte al Grupului de Prietenie ori înainte sau în cursul perioadei în care a fost membru”, a declarat biroul lui.

Declarații similare a făcut și José Ramón Bauzá Díaz, europarlamentarul liberal spaniol care a preluat șefia grupului în 2021.

Ramón Bauzá Díaz a declarat că grupul a avut interacțiuni cu ambasadorul Qatarului în UE, dar că grupul nu a organizat nici un fel de eveniment formal.

El a afirmat că a suspendat grupul pe 12 decembrie 2022.

„Nu am primit niciodată nici măcar un euro de la nimeni pentru că am pledat pentru ceva. Nici nu mi s-a oferit”, a declarat el în decembrie prin e-mail pentru EUobserver.

El a mai declarat că nu a depus nici un amendament legat de Qatar și că nu e membru al comitetului pentru libertăți civice (LIBE), nici al subcomitetului pentru drepturile omului (DROI).

Metsola mai prevede reguli mai stricte privind publicarea întâlnirilor de lobby, precizând că toți europarlamentarii vor fi obligați să le publice atunci când au programate întâlniri legate de deciziile PE.

Ea va cere totodată mai multă transparență în privința veniturilor suplimentare realizate de europarlamentari și a intereselor lor financiare.

„Aceste propuneri sunt un pas mare în direcția corectă. Conțin reforme care ar fi trebuit să fie adoptate demult, pentru care noi și alții pledăm de mulți ani”, a declarat prin e-mail Michiel van Hulten, director al Transparency International EU.

Van Hulten a remarcat însă și lipsuri.„Parlamentul continuă să se bazeze exclusiv pe auto-aplicarea regulilor. Știm că acest lucru nu funcționează”, a declarat el.

Un comitet intern al PE compus din cinci europarlamentari - Comitetul Consultativ pentru Conduita Membrilor - nu a adoptat până acum nici un fel de sancțiuni.

Van Hulten consideră că o entitate independentă, din exterior, reprezintă o soluție mai bună.

Europarlamentarul german verde Daniel Freund a remarcat și el că pachetul de reforme nu include și extinderea registrului de lobby al UE la țări terțe, înființarea unui comitet special pentru anchetarea scandalului „Qatar-Gate” și nici obligația unor declarații de avere detaliate ale europarlamentarilor.

„Declarațiile de avere depuse de europarlamentari la începutul și finalul legislaturii ar putea fi cel mai puternic stimulent împotriva acceptării de mite”, a afirmat el într-un comunicat.

sursa: RADOR