Parlamentul European își pune întrebări în legătură cu acordul din domeniul transportului aerian semnat în urmă cu mai puțin de un an (octombrie 2021) între UE și Qatar, care a fost prezentat de Comisia Europeană drept "istoric".

Bănuielile de corupție legate de Qatar domină în această săptămână plenara Parlamentului European. Toate grupurile politice se declară gata să colaboreze la anchetă și cer mai multă transparență, dar toată lumea se întreabă  în paralel ce decizii politice a putut dori să influențeze Doha, scrie La Libre Belgique.

Într-un mail transmis colegilor săi din Comisia de transport, președinta acesteia, Karima Delli (Verzi/ALE) îi informează că va propune coordonatorilor diferitor grupuri să ceară Comisiei să fie informate despre procesul de ratificare a acestui acord.

"Având în vedere evoluțiile recente, să îți dai consimțământul la acest acord în acest stadiu ar putea fi dificil, până când se va fi stabilit că toate condițiile au fost transparente și obiective", scrie Karima Delli.

Acordul respectiv dă tuturor companiilor aeriene europene posibilitatea să opereze zboruri directe cu Qatarul. În celălalt sens, companii precum Qatar Airways au un acces mai mare la aeroporturile europene, cu o creștere de capacitate pentru zboruri UE-Qatar (persoane și marfă) pe diferite aeroporturi, între altele în Belgia.

Acordul este deja aplicat de la semnare, dar nu va intra în vigoare formal decât după ratificarea de către cele două părți. Parlamentul European nu a fost implicat în negocieri și trebuie numai să își dea acordul.

Sursa: RADOR