Parlamentul Letoniei a desemnat joi Rusia drept ”stat sponsor al terorismului” și a cerut aliaților occidentali să impună sancțiuni mai cuprinzătoare Moscovei pentru a pune capăt conflictului din Ucraina.

Letonia recunoaște acțiunile Rusiei în Ucraina drept ”genocid împotriva poporului ucrainean”, se arată în rezoluția adoptată astăzi de Parlamentul leton.

Națiunile occidentale ar trebui să-și sporească sprijinul militar, financiar, umanitar și diplomatic pentru Ucraina și să sprijine inițiativele care condamnă acțiunile Rusiei, se mai arată în rezoluție, relatează EURACTIV.com.

Milioane de ucraineni au fugit din casele lor și mii au fost uciși de la invazia Rusiei din februarie.

Moscova susține că nu vizează în mod deliberat civilii în cadrul a ceea ce numește „operațiune militară specială”. Această operațiune ar viza protejarea securității Rusiei și protejarea vorbitorilor de limbă rusă din Ucraina.

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a spus că este recunoscător pentru rezoluția Parlamentului leton.

„Ucraina încurajează alte state și organizații să-i urmeze exemplul”, a scris Kuleba pe Twitter.

Decizia Parlamentului leton de a recunoaște Rusia ca țară care sponsorizează terorismul se bazează pe „o xenofobie animalică”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de externe, Maria Zaharova.

„Având în vedere că nu există nicio altă informație faptică decât xenofobia animalică pentru această decizie, ar trebui să-i numim neo-naziști”, a spus ea, citată de presa rusă.

Măsuri dure din partea Estoniei

Între timp, Estonia și-a închis granițele pentru cetățenii ruși cu vize Schengen. Decizia va intra în vigoare într-o săptămână.

Împreună cu Letonia și Finlanda, Estonia este una dintre cele trei țări prin care rușii intră în UE pe cale terestră din cauza interdicției de a zbura în UE, ca urmare a sancțiunilor.

Premierul estonian Kaja Kallas a cerut marți pe Twitter țărilor Schengen să nu mai elibereze vize turistice rușilor.

”Vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului. Traficul aerian cu Rusia este închis. În timp ce țările Schengen eliberează vize, vecinii Rusiei poartă povara. Este timpul să oprim turismul din Rusia”, a scris ea.

Într-un interviu acordat The Washington Post, Zelenski le-a cerut liderilor occidentali să nu mai permită rușilor să călătorească în țările lor, ca pedeapsă pentru decizia președintelui Vladimir Putin de a invada Ucraina.

Potrivit Guvernului eston, regula nu îi afectează pe cei implicați în transportul de mărfuri și pasageri, angajații ambasadei ruse și membrii familiei acestora și persoanele care vizitează rude apropiate.

Cancelarul german Olaf Scholz s-a opus ideii de interzicere a intrării în UE a rușilor.

”Acesta este războiul lui Putin. De aceea am dificultăți cu această idee”, a spus joi Scholz. Potrivit acestuia, măsurile punitive ar trebui să vizeze factorii de decizie din Moscova, mai degrabă decât către toți cetățenii ruși.