Parlamentul olandez a adoptat o rezoluție care stipulează că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen, a anunțat joi, într-o declarație pentru Agerpres, eurodeputata olandeză Sophia in'T Veld.

''Spre marele meu regret, tocmai am aflat în urmă cu câteva minute că Parlamentul olandez a adoptat o rezoluție care afirmă că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României și a Bulgariei în spațiul Schengen. Regret profund acest lucru. Partidul meu (Democrații 66, n.red.) a votat împotriva acestei rezoluții, noi vrem ca România și Bulgaria să adere imediat la spațiul Schengen, ați îndeplinit criteriile necesare”, a declarat eurodeputata Renew pentru Agerpres.

Ea se teme că prim-ministrul Mark Rutte face ”foarte puțin” pentru a convinge Parlamentul olandez sau pentru a-și asuma responsabilitatea și a spune că e în interesul Europei aderarea României și a Bulgariei la Schengen.

”Trebuie să înțelegeți că nu toată lumea în Olanda este împotrivă. Partidul meu vrea ca Bulgaria și România să adere imediat la Schengen, dar majoritatea partidelor din guvern nu doresc'' acest lucru, a mai declarat Sophia in'T Veld.

Rezoluția votată joi de Parlamentul de la Haga vine după ce Parlamentul European a adoptat marți o rezoluție non-legislativă în care cere Consiliului Uniunii Europene ca, până la sfârșitul anului 2022, să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia privind admiterea României și Bulgariei în Schengen. 

”Aderarea la Schengen este mult dorită de noi și, după cum cred că este un fapt cunoscut, de 11 ani noi îndeplinim practic cerințele tehnice. Aderarea nu s-a realizat, fiindcă, până la urmă, există și un vot politic în JAI, care nu a avut loc până în momentul de față. Acum este o fereastră de oportunitate, adică avem o șansă. Însă nu avem o garanție”,

 

a declarat din nou joi, înainte de Consiliul European, președintele Klaus Iohannis.

”Ca să maximizăm șansele noastre, am întreprins foarte multe demersuri și, cu această ocazie, salut votul în Parlamentul European, care a fost covârșitor pentru accesul României, Bulgariei și Croației, însă decizia nu se ia acolo. A fost un vot politic, un semnal politic important, foarte important pentru noi. Am avut, cu siguranță vă amintiți, săptămâna trecută o misiune de evaluare. Din informațiile pe care le avem, rezultatul este foarte bun pentru România, deci evaluarea a constatat că România stă foarte bine la capitolul acesta. Însă este clar că anumite chestiuni trebuie în continuare bine clarificate, probabil chiar și unele tehnice, dar în special unele politice și pentru asta toată lumea este implicată la maximum”, a mai spus Klaus Iohannis.

Întrebat dacă va promulga legile Justiției - votate în Parlament fără a se aștepta avizul Comisiei de la Veneția - dacă vor trece și de Curtea Constituțională, președintele a răspuns afirmativ.

Parlamentarii USR și Forța Dreptei sesizează Curtea Constituțională pe cele trei legi ale Justiției adoptate pe repede-înainte de coaliția PSD-PNL-UDMR.Cele două formațiuni acuză că proiectele încalcă nu doar angajamentele asumate de România în fața partenerilor europeni, dar și zeci de prevederi ale Legii fundamentale.

Premierul olandez a reamintit în Parlament că Olanda nu are nimic de principiu împotriva aderării Bulgariei sau României la Schengen, cele două țări urmând să fie primite atunci când sunt gata.

”Avem nevoie de o actualizare (a evaluării) în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Acest lucru se face acum pentru România, dar nu și pentru Bulgaria. Aceasta este o problemă. În al doilea rând, misiunea care are loc în prezent în cadrul mecanismului de evaluare și monitorizare Schengen nu este completă. În prezent, lipsesc (evaluările privind) Sistemul de Informații Schengen și modul în care sunt tratate returnările”, a declarat astăzi Rutte, adăugând că a discutat pe larg aceste aspecte cu Klaus Iohannis, în timpul vizitei de săptămâna trecută în România.

Premierul olandez consideră că misiunea de evaluare privind Schengen e prea limitată, Olanda nedorind să participe.

Totodată, Rutte s-a referit din nou la MCV și a amintit de situația politică din Bulgaria.

Rutte: Olanda nu e contra aderării României la Schengen, dacă sunt îndeplinite toate condițiile

Mai mult pe EurActiv »